Kilpirauhanen on ”perhosen muotoinen”, noin 20 grammaa painava umpirauhanen. Se sijaitsee kaulalla kilpiruston sivuilla ja alapuolella. Kilpirauhasen toiminnalla on merkittävä vaikutus ihmisen terveyteen, sillä sen erittämät hormonit (tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3)) säätelevät elimistön aineenvaihduntaa. Ne kiihdyttävät elintärkeitä toimintoja joka puolella kehoa. Kilpirauhashormonien eritystä puolestaan säätelevät aivojen aivolisäke ja hypotalamus.

Kilpirauhashormonit vaikuttavat kasvuun, energian käyttöön, lämmöntuottoon ja lisääntymiseen sekä säätelevät suoliston immuunivasteita. Lisäksi ne vaikuttavat vitamiinien, valkuaisaineiden, hiilihydraattien, rasvojen, elektrolyyttien ja veden käyttöön. Kilpirauhashormonit voivat myös muuttaa muiden hormonien ja lääkkeiden vaikutusta.

Kilpirauhasen tuottaessa oikean määrän hormoneita ihmisen aineenvaihdunta toimii normaalisti. Joskus kilpirauhanen kuitenkin tuottaa liian vähän tyroksiinihormonia, jolloin elimistön aineenvaihdunta hidastuu. Tätä tilaa kutsutaan kilpirauhasen vajaatoiminnaksi eli hypotyreoosiksi.

Lähteet:

Matti Välimäki, Timo Sane, Leo Dunkel (toim.), Endokriiniset sairaudet, Endokrinologia, Kustannus Oy Duodecim, 2009.

Hypotyreoosi, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Terve.fi

T3-V

Olen 31-vuotias nainen. Kilpirauhasen vajaatoiminta (Thyroxin 0,1 mg), migreeni (Propral 40 mg x3), refluksi (Zolt 30-60 mg), Ketipinor (25 mg). Tällä hetkellä lisäksi Obsidan Fe -rautakuurilla lievän raudanpuuteanemian vuoksi. Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidettu kesäkuusta 2009 saakka. 10.1. kävin verikokeissa syötyäni uutta 0,1 mg:n Thyroxin-annosta 8 viikon ajan. Tulokset olivat TSH 1.05 (0.4-4.5), T4-V 16.2 (10.2-21) ja T3-V 3.5 (3.2-6.5). Jäin miettimään T3-V-arvoa, joka vaikuttaa matalalta. Olen syönyt erilaisia beetasalpaajia migreenin estoon useita vuosia ja syön jatkossakin, sillä ilman niitä kohtauksia on noin 20 kuussa. Törmäsin Lääkelaitoksen sivulla Thyroxinin kohdalla tällaiseen: “Eräät lääkeaineet (ß-salpaajat, kortikosteroidit, amiodaroni) saattavat estää tyroksiinin muuttumista T3:ksi ja vähentää tyroksiinin vaikutuksia. Tällöin seerumin T3- ja TSH-pitoisuudet kertovat yleensä hormonitasapainosta enemmän kuin tyroksiinipitoisuudet.” Samoiten olen lukenut että beetasalpaajat saattavat pahentaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Minulta ei terveyskeskuksessa kuitenkaan ole nähty tarpeelliseksi ottaa T3-V-koetta vaikka olen syönyt isoilla annoksilla beetasalpaajia. Olen ottanut testit yksityisessä labrassa omaan laskuuni. Ensimmäisen kerran otin kyseisen arvon melkein vuosi sitten helmikuussa ja silloin se oli 4.5. Ja nyt siis laskenut lukemaan 3.5. Jos kerran beetasalpaajat vaikuttavat tyroksiinin muuntoon ja T3-pitoisuus kertoo hormonitasapainosta enemmän kuin T4, niin eikö sitä silloin pitäisi myös säännöllisesti seurata? Olen myös käyttänyt happosalpaajia useita vuosia ja joudun käyttämään niitä lopun elämääni ellen mene fundoplikaatioon. Happosalpaajat voivat myös haitata tyroksiinin vaikutusta ja olen siksi pyrkinyt ottamaan ne eri aikaan tyroksiinin kanssa. Onko T3-V arvoni sellainen että se viittaisi mahdollisesti siihen että T4:n muunto T3:ksi ei toimi? Ja jos on niin mitä sille voi tehdä? Beetasalpaajia kun en missään nimessä voi lopettaa. Pitäisikö Thyroxinin rinnalle harkita Liothyronia? Jäänkö seuraamaan tilannetta ja sitä mihin suuntaan T3-V jatkossa menee vai miten asiaan pitäisi suhtautua? Kaikki muut labra-arvot olivat kunnossa (PVK+T, ALAT, GT, AFOS, Amyl, Krea, La, Ferrit, B12-Vit). Avustanne kiittäen!

Terve.fi

liikatoiminnan oireet,entä tulokset

olen 38vuotias nainen,178cm,63kg,asun kreikassa,oireilu alkoi 9v.sitten kun sain ainoan lapseni,heti synnytyksen jälkeen aloin laihtumaan,hiukset lähtivät jne.kovat nivelkivut,kävin testeissä kilpirauhasarvot,reuma,eri röntgenin jne.kävin eri 4v.ajan lääkäreillä,hain apua ja kyllästyin kun mitään erikoista ei löydetty. ehkäisypillerit auttoivat jotta pystyin edes kävelemään.sitten löytyi prolakttini arvo koholla ja mangeettikuvaus josta löytyi aivolisäkkeessä pieni kasvain,mutta lääkäri sanoi että ei aktiivinen joten ei tarvitse hoitoa.Jotenkin olen sopeutunut elämään vaivojen kanssa,jatkossa on ollut iho sairauksia ,pustuloosi käsissä ja jaloissa,keuhkokuumeita 2kertaa,leukalukko joka kesti vuoden.viime vuosi alkoi taas todella huonosti,uusina oireina on akneen tapaiset paiseet kasvoissa,tuntohäiriöitä jaloissa,matala verenpaine,taju saattaa toisinaan lähteä myös istuessa,näköhäiriöitä mustia varjoja,kuumat jalkapohjat,palelu iltaisin,jatkuva väsymys,jatkuva ripuli,laihtuminen,lihasmassa vartalon yläosasta kadonnut,ja nyt sydämen jatkuva tykyttely ja muljahtelu.lähdin sydänlääkäriin ,teki patologisen tutkimuksen ja kehoitti kilpirauhastutkimuksiin tässä arvot TSH 1.33μIU/ml,T3 1.27nmol/l,T4 6.94μg/dl.itse en ymmärrä arvoista mitään,mutta luin netistä voisiko olla kuitenkin aivolisäke peräinen hypotyreoosi,tai jotain aivolisäkkeeseen liittyvää`?tai hashimoton tauti?oireeni ovat samat kuin liikatuotannossa,mutta myös keliaakikoilla näytti olevan netin mukaan samoja oireita.siirryin keliaakikon ruokavalioon 4vkkoa sitten,mutta ei mitään vaikutusta vielä ripuliin,ystävät kyllä ovat sanoneet että en ole enää niin keltainen kasvoiltani-en edes tienny olevani-,ja näytän terveemmältä?!voin kyllä hieman paremmin,turvotukset kasvoilta, sormista poissa ja nivelkivut.Verikokeissa ainoa on että olen aneeminen ja rautavarastot ovat tyhjät,siihen minulle on määrätty rautaa,jota otan vain kuukautisviikon ajan.myös valkosolut ovat hieman koholla.suurimpana huolen aiheenani on sydän joka kiusaa minua juuri nyt aamusta iltaan.kahvia juon 2kuppia päivässä.usein tykyttely muljahtelu alkaa levossa mutta juuri nytkin kun näpyttelen tätä konetta on jatkuvaa pamputusta tuossa rinta alassa,viime aikona pahentunut,mietin tassa etta voiko kierrolla olla mitaan tekemista koska oli minulla valissa hyviakin päiviä eika tykyttelya ollut.osaatko neuvoa mika minua vaivaa,olenko keliaakikko,kilpirauhas sairas vai mistä tätä vyyhtiä enää selvittää ennen kuin on liian myöhäistä.T.sari

Terve.fi

Miksi palelee ja värisee?

45v nainen, normaalipainon ylärajoilla, ns. perusterve. Säännöllistä lääkitystä ei ole. Ihmetyttää ja huolestuttaa ajoittain esiintyvä paleleminen ja jonkinlainen sisäinen värinä, vaikka olisi paljon päällä sisätiloissa. Se saattaa tuntua koko kehossa, mutta varsinkin makuuasennossa tuntuu toisinaan, kuin jaloista pakenisi veri ja jalat kylmenisivät. Ne ovatkin silloin kylmät, vaikka olisi monet villasukat ja huovat päällä. Tämä tunne saattaa tulla esim. sängyllä maatessa lyhyen ajan sisällä useaan kertaan, jotenkin jaksollisesti. Pulssi kehräsluun alapuolella sisäsyrjällä tuntuu normaalilta, vaikka jalat olisivat jääkylmät. Tätä on ajoittain, joskus useampana päivänä kuukaudessa, joskus harvemmin. Viime aikoina on tuntunut myös jatkuvampaa värinää jaloissa, vaikka ei olisi kylmäntunnetta. Joskus värinää on tuntunut myös rintakehän alueella. Joskus saattaa vähän särkeä jotain kohtaa jalassa. Viimeksi otetut kilpirauhasarvot olivat normaaleissa rajoissa. EKG on ollut normaali. Sokeri normaalien rajojen ylärajoilla (raskausajan diabetes joitain vuosia sitten). Suvussa voimakas rasite sydän- ja verisuonitaudeista sekä myös diabeteksestä. Liittyykö tämä verenkierron häiriöihin tai sydämeen? Kuinka verenkiertoa tutkitaan? Onko sydämen vajaatoiminta poissuljettua? Näkyykö kaikki tarpeellinen tavallisesta EKG:stä? Entä joku hivenaineen puutos? Kalsium? Turvotusta on ollut jonkin verran, nilkoissa, sormissa ja joskus luomissa aamulla. Iho on kuiva. Limaa välillä kurkussa. Umpisuoli leikattiin vuosia sitten, jolloin todettiin vatsaontelossa olleen nestettä. Onko se tavallista? Sydän alkaa helposti hakata rasituksessa ja korvat saattavat mennä lukkoon.
0
1