Keuhkosairaudet

Erilaisia keuhkosairauksia on useita ja osa niistä on kansantauteja. Lue lisää!

Erilaisia keuhkosairauksia on lukuisia ja ne voivat aiheuttaa keuhkoihin monenlaisia häiriöitä. Muun muassa krooninen keuhkoputkentulehdus, keuhkoahtaumatauti, uniapnea ja astma ovat keuhkotauteja. Etenkin astma, keuhkoahtaumatauti ja uniapnea ovat hyvin yleisiä väestössämme eli ns. kansantauteja.

Hengityselimistön toimintahäiriöitä voi olla useita, kuten limaista yskää, hengenahdistusta, hengityksen vinkumista, veriysköksiä sekä painontunnetta tai kipuja rinnassa. Rasituskestävyys voi olla huonontunut. Kuumeilu ja toistuvat infektiot voivat olla merkki keuhkosairaudesta.

Äkillinen keuhkoputkitulehdus (akuutti bronkiitti) on yleensä virusten aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkien tulehdus, joka ei kaipaa antibioottihoitoa. Keuhkoputkitulehduksen oireisiin kuuluvat yskä ja liman erittyminen keuhkoputkista sekä toisinaan lievä hengenahdistus erityisesti astmaan taipuvaisilla henkilöillä. Kuukausia jatkuva yskä voi olla merkki astmasta tai keuhkoahtaumataudista. Jos oireet pitkittyvät, on syytä käydä lääkärissä.

Krooninen keuhkoputkitulehdus puolestaan on tauti, jossa vauriot keuhkoputkien limakalvoissa ovat pysyviä. Krooniselle keuhkoputkentulehdukselle on tyypillistä limaisemmat yskävaiheet, jokta ovat kroonisen keuhkoputkitulehduksen pahenemisvaiheita. Kroonisen keuhkoputkitulehduksen pahenemisvaiheissa käytetään usein antibioottihoitoa, etenkin jos pahenemiseen liittyy yleisoireita, kuten kuumetta

Keuhkoahtaumatauti on yleensä tupakointiin liittyvä, hitaasti etenevä keuhkosairaus. Keuhkoputken limakalvoille ja keuhkokudokseen tulee krooninen tulehdus johtuen jatkuvasta altistumisesta tupakansavulle. Tulehdus aiheuttaa vähitellen pysyvän keuhkoputkien ahtautumisen ja keuhkolaajentuman. Tällöin ilman virtaus keuhkoissa heikkenee, jolloin keuhkoihin jää liikaa ilmaa ja se salpautuu keuhkoihin, vaikka uloshengitys olisi voimakaskin. Tämä tuntuu hengenahdistukselta. Vaikeassa keuhkoahtaumataudissa keuhkojen toimintakyky on heikentynyt merkittävästi.

Uniapnealla tarkoitetaan unenaikaisia hengityskatkoksia. Uniapneassa nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Tämä tarkoittaa, että ylähengitystiet ahtautuvat osittain, mikä aiheuttaa hengityskatkoksia ja kuorsausta. Hengityskatkos voi kestää muutamista sekunneista jopa yli minuuttiin ja päättyy usein korahdukseen ja nukkujan havahtumiseen.

Unen aikana voi normaalistikin esiintyä lyhyitä hengityskatkoksia, mutta niiden määrä, pituus ja seuraamukset ratkaisevat onko kyseessä sairaus. Merkittävin uniapnean riskitekijöistä on ylipaino. Painon noustessa kaulan ja nielun alueelle kertyy ylimääräistä rasvaa, joka tekee ilmatiet ahtaiksi.

Astma on pitkäaikainen keuhkosairaus, jossa keuhkoputkien limakalvot ovat tulehtuneet ja keuhkoputket supistelevat. Astmaatikko saa hengitysoireita helposti, koska tulehtunut ja turvonnut limakalvo on herkkä erilaisille ärsykkeille kuten pölyille, kylmälle ilmalle, rasitukselle, tupakansavulle ja jopa voimakkaille tuoksuille.

Hoitamaton astma voi aiheuttaa keuhkoputkien seinämään muutoksia, jotka voivat pahimmillaan johtaa keuhkojen toiminnan pysyvään huonontumiseen. Astmalääkitys kuitenkin usein saa tulehduksen pysymään kurissa.

Astman taustatekijät ovat yksilöllisiä ja se voi puhjeta minkäikäiselle tahansa. Perinnöllinen taipumus, allerginen nuha ja muut ylähengitystiesairaudet lisäävät riskiä sairastua astmaan.

Lähteet: www.hengitysliitto.fi

Terve.fi

Keuhko bullat

Olen 40v. nainen, tupakoinut nuorempana n.20v. viimeiset 6v. ollut vaihtelevasti tupakoimatta, tai polttanut sähkötupakkaa. Kuntoilen ahkerasti, juoksen ja käyn punttisalilla. Työskentelen fyysisissä ulkotöissä. Viimekeväänä aloin kärsiä erittäin kovista selkäkivuista, jotka 2-3 viikon aikana levisivät vasempaan kylkeen ja rintaan salvaten hengityksen. Olen saanut pahoja lihaskramppeja ennenkin, mutta minun mielestäni tämä oli jotain muuta. Keuhkokuvissa näkyi poikkeava löydös. Molemmissa ylälohkoissa yli 6cm. emfyseema bullat ja useita n.1cm. perifeerisiä subpleuraalisia emfyseema bullia. Alfa1-antitrypsiini+muut labrat normaalit, spirometria tulokset normaalit. Keskussairaalan keuhkolääkäri sanoi, ettei ole koskaan nähnyt tällaisia, mutta ei uskonut niitä oireideni aiheuttajaksi. Tähän mennessä olin kärsinyt kamalista kivuista ja hengästyneisyydestä jo yli 2kk. Lääkäri sanoi, että tämä ei voi aiheuttaa oireitani, kyseessä on satunnais löydös, ei tarvi tehdä mitään. (Dg.R06.0 ja R91) Kivut ja hengästyminen on nyt kuukausien kuluessa helpottaneet, mutta ei loppuneet. Keskellä rinnassa ja vasemmalla kyljessä on edelleen samat kipupisteet,tosin paljon lievemmät, ja varsinkin makuuasennossa keuhkot tuntuu ikäänkuin pullistuvan, ja rinnassa tuntuu pahalta. Tuntemuksiin liittyy myös sydämen tykytystä. Punttisali treeni onnistuu nyt kelvollisesti, mutta juoksukuntoa en ole saanut paranemaan. Viime keväänä juoksin helposti 15km. nyt hegästyn helposti ja se tuntuu kivuliaalta ja epämukavalta. Olen myös talven lomautettuna, ulkotyöt epäilyttää ja jaksaminenkin on niin ja näin. En ole saanut lääkäriltäni juuri mitään vastauksia, osittain kielivaikeuksien vuoksi, enkä ole ollenkaan tyytyväinen hoitooni, koko diagnoosi on epäselvä. Olisin kiitollinen, jos antaisit oman näkemyksesi seuraaviin kysymyksiini. Onko minulla keuhkoahtaumatauti vai voiko kysymyksessä olla ns. spontaani ilmarinta? Minulla ei ole koskaan ollut "tupakkayskää", limaisuutta tai keuhkoputkentulehduksia, paitsi flunssassa, joita sairastan harvoin. Miksi minun bullia ei korjata? Olen lukenut monesta paikasta, että bullia voi leikata, miksei minua hoideta? Ei kai nämä nyt itekseen mihinkään häviä? Mitä mieltä olet, onko sähkötupakka mahdollisesti aiheuttanut sairauteni? Tiedän toki, ettei niitä tutkimuksia vielä ole tarpeeksi, mutta olen ajatellut sen kuitenkin olevan se pienempi paha… Mitä muuta voin tehdä, kun olla polttamatta? Voinko itse aiheuttaa lisää vahinkoa esim. liian rajulla urheilulla, raskailla ulkotöillä talvipakkasessa? Miten iso riski on lentäminen? Olen jo kaksi lomamatkaa perunut kun en vastausta ole saanut! Onko se siis joku olemattoman pieni mahdollisuus, että ne puhkeaa vai onko riski huomattava? Onko lennon pituudella merkitystä, tai paperipussiin hengittelyllä? En kai joudu luopumaan matkustelustakin? Kiitos paljon etukäteen!