Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa tai jos sikiö painaa alle 500 grammaa. Keskenmeno on raskauskomplikaatioista yleisin ja suurin osa keskenmenoista tapahtuu ennen 13. raskausviikon täyttymistä. Jopa noin 10-15 % raskauksista päättyy keskenmenoon.
Keskenmenon tyypillisiä oireita ovat verinen vuoto - erityisesti jos vuodon yhteyteen liittyy kipua ja kramppimaisia alavatsakipuja johtuen kohdun supistelusta. Keskenmeno voi olla alkuun myös oireeton ja todetaan vasta raskausultraäänessä. Joskus keskenmeno tapahtuu niin aikaisin, että raskautta ei ole ehditty vielä todeta.
Keskenmenoja tapahtuu huomattavasti enemmän kuin yleisesti luullaan . Usein äiti ei edes ehdi huomata tulleensa raskaaksi ja luulee keskenmenoa kuukautisiksi. Alkuraskauden keskenmenoille ei ole olemassa estävää hoitoa.
Keskeytyneessä keskenmenossa sikiö lähtee kehittymään normaalisti, mutta sikiön kehitys pysähtyy ja se menehtyy kohtuun.
Keskenmenon riskitekijöitä ovat muun muassa naisen ikä (yli 35-vuotta), toistuvat keskenmenot (kolme tai enemmän), polykystinen munasarjaoireyhtymä eli munasarjojen monirakkulaisuus, joka saattaa aiheuttaa ovulaatio-ongelmia ja tietyt bakteeri- tai virustartunnat raskauden aikana. Useimmat keskenmenot tapahtuvat geneettisten häiriöiden seuraksena, eikä niitä voi yleensä ennustaa. Myös tuulimunaraskaus, jossa alkion kehitys ei kunnolla käynnisty, on mahdollinen keskenmenon syy.
Toistuvissa keskenmenoissa (yli 3 keskenmenoa peräkkäin) syynä voi olla äidin perussairaus, tukostaipumus, piilevä kohdun limakalvon tulehdus tai vanhempien tasapainoinen kromosomivika. Koska alkuraskauden keskenmenot ovat yleisiä, jatkotutkimukset mahdollisen häiriön löytämiseksi käynnistetään vasta, kun nainen on kokenut kolme peräkkäistä keskenmenoa.
Usein keskenmeno hoituu ilman toimenpiteitä. Kohtu vuotaa tyhjäksi ja kuukautiskierto käynnistyy uudelleen noin 4-7 viikon kuluttua. Vuoto saattaa kestää useita päiviä.
Mitä aikaisemmin keskenmeno tapahtuu, sitä useammin hoidoksi riittää seuranta. Jos vuoto on runsasta tai kivut kovat, voidaan kohtu tyhjentää kaavinnassa, joka tehdään lyhytaikaisessa nukutuksessa.
Jos kiertohäiriöitä ei juurikaan ilmene, utta raskautta voi yrittää kun vuoto on loppunut ja raskaustesti on negatiivinen tai seuraavien kuukautisten jälkeen.
Keskenmeno on aina menetys, joka aiheuttaa surua ja vaatii asian käsittelyä. Surun läpikäyminen ja siitä keskusteleminen ovat tärkeitä henkisesti sekä äidille että isälle. Teoillaan tai ajatuksillaan ei keskenmenoa voi aiheuttaa.