Keliakia

Keliakia on sairaus, jossa viljan sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehduksen, jolloin suolinukka häviää.

Keliakiaa sairastavan suolisto ei kestä viljaa. Viljan sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehduksen. Sen seurauksena suolinukka vaurioituu, jolloin ravintoaineiden imeytyminen suolistosta häiriintyy. Imeytymishäiriöstä seuraa oireita kuten ripulia, vatsakipuja, anemiaa ja laihtumista. Oireena voi olla myös väsyminen tai huonovointisuus. Lapsen kasvu voi hidastua. Keliakiaoireet saattavat ilmetä myös rakkulaisena ihottumana tavallisimmin kyynärpäissä tai polven seudussa.

Lue lisää keliakian oireista.

Kuva: Keliakiassa gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvon tulehduksen ja vaurioittaa suolinukkaa.

Keliakia voi ilmaantua missä iässä tahansa. Keliakia-diagnoosi perustuu oirehistoriaan, oireisiin, laboratoriotutkimuksiin sekä ohutsuolen tähystykseen ja koepalaan (ihokeliakiassa koepala otetaan ihosta). Keliakia on hyvin yleinen sairaus. Esiintyvyys Suomessa on 2 % väestöstä eli yli 100 000 henkilöä ja moni sairastaa diagnostisoimatonta keliakiaa.

Miten keliakiaa hoidetaan? Lue keliakian hoidosta.

Keliakian testaamiseen on kehitetty myös yksinkertainen pikatesti, jota myydään apteekeissa. Sen avulla voi itse selvittää keliakiassa esiintyvän vasta-aineen sormenpäästä otettavasta verinäytteestä. Lisätietoa pikatestistä Keliakialiiton sivuilta.

Periytyykö keliakia? Lisätietoa keliakiasta.

Lähde:

Keliakia, Käypä hoito, Suomen lääkäriseura Duodecim, 2010

Terve.fi

Vatsakipu - 79058

Hei! Olen 22-vuotias nainen, pituutta noin 163cm ja painoa 52 kg. Olen viime aikoina, noin parin viikon ajan, kärsinyt oudoista tuntemuksista vatsassa. Vasemmalla ylävatsassa, melkeinpä kylkiluiden alla/välissä sekä oikealla alavatsassa tuntuu outo tunne, ei kipu, lähinnä sellainen ärsyttävä pistos. Toisinaan vastaava tunne tuntuu alaselässä. Tunne ei ole kovin voimakas, mutta häiritsevä. Tunne ei myöskään ole jatkuva, se kestää yleensä vain muutaman minuutin ja menee ohi. Joskus se tulee useammin, muutaman minuutin välein, joskus harvemmin, useamman tunnin välein. Toisinaan samanlainen pistos tuntuu myös vasemmalla alavatsassa, keskellä ylävatsassa ja oikeassa kyljessä. Muita oireita en ole huomannut, paitsi ennen tätä oiretta illalla nukkumaan tai yöllä herätessä mennessä minulle saattoi tulla joskus todella huono olo. Yleiskunnon laskua tai laihtumista en ole huomannut. Olen opiskelija, joten päivittäin tulee istuttua paljon. Yritän saada hyötyliikuntaa ja nousta noin tunnin/puolentoista välein ylös, mutta aina tämä ei onnistu. Lisäksi pyrin harrastamaan liikuntaa eri intensiteetillä erikseen 3-4 tuntia viikossa. Minulle on viisi vuotta sitten tehty suoliston tähystys keliakiaepäilyn vuoksi. Suvussani esiintyy paljon keliakiaa. Tällöin keliakiaa ei näkynyt, mutta tähystyksen tehnyt lääkäri kehotti käymään tähystyksessä puolen vuoden päästä uudelleen, jossa en kuitenkaan käynyt. En pysty esimerkiksi ruisleipää syömään ollenkaa siitä aiheutuvien kovien ilmavaivojen ja turvotuksen vuoksi. Pyrin välttämään vehnää ja syömään kauraa ainoana viljana, mutta vehnää tulee silti syötyä jonkin verran. Pyrin syömään terveellisesti, paljon kasviksia jne, mutta viime aikoina olen syönyt enemmän herkkuja, kuten suklaata, lähes päivittäin. Minulla on myös usemman kerran mitattu todella alhainen hemoglobiini, 75-85, jolle ei ole löytynyt syytä. Olen viimeksi käynyt verikokeissa pari kuukautta sitten kontrollissa, ja silloin hemoglobiini oli 130. Olen todella syöpäkammoinen, ja kaikki epämääräiset oireet tarkoittavat minulle yleensä syöpää. Tämän takia saatan ajoittain olla ahdistunut asiasta, esim. nukahtaminen on viime viikkoina ollut vaikeampaa. Haluaisin nyt tietää, kannattaako minun huolestua tämän kaltaisesta epämääräisestä tunteesta? Lisäksi kannattaisiko minun yrittää päästä keliakiatesteihin uudelleen?