Kasvisruoka

Kasvisruoka ei sisällä lihaa. Kasvisruoka on parhaimmillaan hyvin terveellistä ja eettistä ruokaa.

Kasvisruoka kasvattaa suosiotaan. Kasvisruoka on ruokaa, joka on tehty kasviperäisistä raaka-aineista ilman lihaa. Kasvisruoka saattaa kuitenkin sisältää maitotuotteita ja kananmunaa. Kasvisruoka ei tiukan määritelmän mukaan sisällä myöskään kalaa, mutta moni itseään kasvissyöjäksi kutsuva syö myös mereneläviä. Kasvisruoka on parhaimmillaan helppoa, ravitsevaa ja edullista.

Kasvisruokavalio on yleensä eettinen valinta. Kasvissyöjä ei halua syödä eläimiä, koska arvostaa niiden elämää. Usein kyseessä on eläinten tehotuotannon vastustaminen. Toisaalta myös maitotuotteiden valmistamiseen, kalankasvatukseen ja kananmunien tuotantoon liittyy eettisiä ongelmia. Tiukemmin kasvisruokavaliota noudattaa vegaani. Vegaani ei syö eikä käytä mitään eläinperäisiä tuotteita. Hänen ruokavalionsa ei sisällä kananmunaa, maitotuotteita eikä kalaa. Hän ei myöskään käytä tuotteita, joihin liittyy eläinten tappamista vai kaltoinkohtelua, kuten nahkakenkiä, hunajaa tai liivatelehtiä.

Se, onko kasvisruokavalio eettisempi vaihtoehto kuin sekasyönti, on herättänyt paljon keskustelua. Kasvisruoka ei ole ilmastovaikutuksiltaan neutraalia: esimerkiksi avokadon ja riisin tuotantoon kuluu paljon vettä. Toisaalta lihan ilmastovaikutukset ovat kiistatta suurimmat, ja kasvisruokavalio on sekasyöntiä eettisempi valinta. Kasvisruokavalio on kannanotto maapallon ruokapulaan ja ilmastonmuutokseen. Se on nyt myös trendikästä. Kasvisruoka on tullut ryminällä ruokakauppoihin. Tarjolla on kasvisruokia nyhtökaurasta härkikseen ja soijamaidosta kaurajogurttiin. Helppo kasvisruoka ei vaadi kotikokilta perehtyneisyyttä ruoanlaittoon. Kasvisruokaresepti voi olla yksinkertainen ja lopputulos herkullinen. Näillä sivuilla on yksi jos toinenkin helppo kasvisruokaresepti, jota voit testata matalalla kynnyksellä. Jos helppo kasvisruoka kiinnostaa ja sinusta olisi hauska oppia uusi kasvisruokaresepti, olet oikeassa paikassa.

Olit sitten kasvissyöjä, vegaani tai fleksaaja eli ihminen, joka syö välillä kasvisruokaa ja välillä lihaa, ruokavaliolla on vaikutuksia terveyteesi. Paljon kasviksia ja pehmeitä rasvoja sisältävä kasvisruokavalio tekee hyvää sydämelle, aivoille ja painolle. Jo pelkkä kasvisten käytön runsas lisääminen auttaa usein pudottamaan painoa, vaikka ruokavalio ei muuten muuttuisi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kasvisruokavalio, kuten muutkin ruokavaliot, on yksipuolisena epäterveellinen. Jos kasvisruokavalio on valintasi, muista huolehtia riittävästä proteiinin, kuitujen ja pehmeiden rasvojen saannista. Vaikka olisi vegaani, ei välttämättä ole terveempi kuin muut. Jos kasvisruokavalio sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa, sokeria ja valkoisia viljoja, se ei ole terveellinen.

Näillä ohjeilla ja vinkeillä otat askeleen kohti terveellisempää elämää. Helppo kasvispainotteinen ruokavalio on sopiva valinta myös arkeen. Jo yksi kasvisruokaresepti viikossa voi inspiroida kasvisten käytön lisäämiseen.