Kaihi

Kaihi on yleisimpiä näköä heikentäviä sairauksia. Kaihin hoito on leikkaus.

Kaihi tarkoittaa linssin eli mykiön samentumista. Kaihi voidaan hoitaa helposti kaihileikkauksella.

Terveen silmän valoa taittava järjestelmä on kirkas ja katseen kohteesta muodostuu terävä kuva silmän pohjaan. Valonsäteet kulkevat tällöin myös silmän sisällä olevan linssin eli mykiön kautta. Jos mykiö samentuu, silmänpohjaan taittuva kuva tulee hämäräksi ja näkö huononee. Mykiön samenemaa nimitetään harmaakaihiksi.

Lue lisää kaihin oireista.

Kuva: Kaihin sumentama linssi.

Kaihi etenee hitaasti vaikuttaen näöntarkkuuteen. Mikäli silmää ei leikata voi silmä jopa sokeutua.

Lisätietoa kaihin hoidosta.

Tietyt silmäsairaudet ja yleissairaudet voivat aiheuttaa harmaakaihia, mutta useimmiten se kehittyy iän myötä ilman mitään ulkoista syytä.

Lähteet:

Moilanen J. Kaihia käsittelevät kappaleet. Silmätautien käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Seppänen M. Kaihi (harmaakaihi, katarakta), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Terve.fi

Voiko harmaakaihileikkauksen jälkeen silmää kostuttaa Oftalgen tai Viscotears -geelillä, jos silmässä on värikalvoon kiinnitetty keinolinssi?

Olen 66-vuotias, vuosi sitten eläköitynyt nainen. Olen lapsesta asti ollut likinäköinen. Silmiini tehtiin harmaakaihileikkaukset 2 viikon välein syyskuussa 2015. Oikean silmän leikkaus sujui hyvin, mutta vasemman leikkauksessa tuma putosi lasiaiseen kapselipussin revettyä, ja silmään jouduttiin tekemään kaksi lisäleikkausta: ensin vitrektomia, ja siitä 4 kk:n päästä leikkaus, jossa silmän etukammioon, värikalvoon, kiinnitettiin silmänsisäinen keinolinssi Artisan Aphakia- IOL , voimakkuudella 9.0 D. Oikean silmän “normaalissa paikassa” (kapelipussi) on keinolinssi ZCB00 + 8D AMO TECNIS 1-Piece, vahvuudella 8,5 D. Kaukonäköni on nyt varsin hyvä, ja lähinäkö hoituu silmälaseilla. Ongelmani on molempien silmien jatkuva kostutustarve. Leikkauksista on jo yli vuosi, mutta kuivasilmäisyyden takia joudun käyttämään n. 3-4 kertaa päivässä kostutustippoja. Käytin aluksi pitkään Oculac-tippaa, joka ei tuntunut kyllin tehokkaalta. Sitten siirryin Bepanthen Eye tippaan, joka on ollut Oculacia parempi, mutta sekään ei tunnu oikein riittävän eikä kostuttavan tarpeeksi pitkään. Haluaisin kokeilla geelimäisiä, karbomeeria sisältäviä Oftagel tai Viscotears -tippoja. KYSYMYKSENI ON: voiko näitä käyttää silmään, johon on värikalvon ja sarveiskalvon väliin laitettu silmänsisäinen keinolinssi? Onko riskiä, että karbomeeri-geeli samentaa keinolinssin, tai jotenkin vaarantaa silmän “nestekemian”, niin että silmänpaineen nousu olisi uhkana? Minulla on v:sta 2012 ollut lääkitys Xalatan 50 mikrogr/ml., 1 tippa mol. silmiin iltaisin, lievästi kohonneen silmänpaineen alentamiseksi. Olen sulfa ja penisilliini-allerginen. Kiitän etukäteen mahd. vastauksestanne.