Influenssarokote
Influenssarokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Lue kenelle se annetaan.

Influenssarokotus kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan riskiryhmien osalta. Rokotettavia riskiryhmiä ovat kaikki 6–35 kuukauden ikäiset lapset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, sekä lisäksi sairautensa vuoksi suurentuneessa riskissä olevat. Koska influenssa on vakavampi ja rajuoireisempi hengitysteiden infektiotauti kuin tavallinen flunssa, on tärkeää, että riskiryhmille annetaan influenssarokote.

Riskiryhmiä ovat edellä mainittujen lisäksi raskaana olevat, sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat, potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt sekä potilas- ja hoivatyötä tekevä terveys- ja sosiaalialan henkilöstö ja alan opiskelijat.

Influenssarokote pienentää riskin sairastua influenssaan puoleen, eli influenssarokotetuilla joka toinen influenssatapaus estyy. Lisäksi rokotetuilla influenssa on oireiltaan merkittävästi lievempi ja kestoltaan lyhyempi.

6–35 kuukauden ikäiset lapset kuuluvat maksuttoman influenssarokotteen piiriin. Influenssarokote on maksuton myös lapsille, jotka kuuluvat perussairautensa, kuten astman, diabeteksen tai sydän-/keuhkosairauden, vuoksi riskiryhmään.

Myös kotihoidossa oleva lapsi on hyvä rokottaa influenssaa vastaan, sillä vaikka päiväkotihoidossa oleva lapsi kohtaa influenssan todennäköisemmin, on kotihoidossa olevalla lapsellakin mahdollisuus saada tartunta esimerkiksi kouluikäiseltä sisarukseltaan tai muilta ihmisiltä.

Lasten rokottaminen influenssaa vastaan on tärkeää myös siksi, että he kantavat influenssavirusta nenänielussaan pitempään kuin aikuiset. Siksi lapset toimivat tartunnan lähteenä omassa ympäristössään. Jos lapsi pysyy terveenä, myös ympärillä olevat ihmiset eli sisarukset, vanhemmat ja isovanhemmat pysyvät terveempinä.

Yli kaksivuotiaat lapset voidaan rokottaa influenssaa vastaan nenäsumutteena annettavalla rokotteella. Nenäsumute on lapselle vähemmän pelottava ja kivuton rokotusmuoto, joten nenäsumurokotus onnistuu hyvin myös pienen lapsen kohdalla. Nenäsumuterokotus voidaan antaa 2–17-vuotiaalle lapselle.

Influenssarokotuksen suojavaikutus saavutetaan kaksi viikkoa rokotuksen antamisesta. Rokotushetkellä lapsen tulee olla terve. Pieni nuha ei ole este sumuterokotteen antamiselle, mutta esteenä saattaa olla muun muassa lapsen immuunipuutos tai kananmuna-allergia

Influenssarokotus siedetään yleensä hyvin. Yleisimmät influenssarokotteen sivuvaikutukset ovat paikalliset reaktiot kuten punoitus ja turvotus rokotuskohdassa, sekä lievät influenssan kaltaiset oireet, kuten lihas- ja nivelkipu tai päänsärky.

Influenssarokote tulisi ottaa hyvissä ajoin ennen oletettua influenssaepidemian alkamisajankohtaa, mielellään marras-joulukuussa. Edellisvuotena otettu rokote ei enää suojaa seuraavalta influenssalta viruksen muuntelukyvyn vuoksi. Influenssavirusten vaihtelun vuoksi rokote on siis uusittava vuosittain eikä influenssarokote suojaa tavalliselta flunssalta eli nuhakuumeelta.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi