Ikääntyvä iho

Ikääntyvä iho kaipaa suojaa ja kosteutta - näin hoidat ihoasi!

Iho on ihmisen suurimpia elimiä ja sillä on tärkeä merkitys sekä suojana ulkoisia ärsykkeitä vastaan että mm. kuona-aineiden erittymisessä(hiki) ja lämmönsäätelyssä. Ikääntyessä ihon rakenne ja toiminnalliset ominaisuudet muuttuvat solujen luonnollisen surkastumisen seurauksena. Tämä on yksi vanhenemisen yleispiirteistä ja ilmenee kaikilla ihmisillä ennemmin tai myöhemmin; ihon ohentuminen nopeutuu ihmisen täytettyä 70 vuotta. Erilaisilla lääkevalmisteilla ja voiteilla voidaan hoitaa ja korvata jossakin määrin ikääntymisen vaikutuksesta muuttuneita ihon ominaisuuksia. Kuitenkin muutokset ovat palautumattomia ja kuuluvat vanhenemiseen.

Lue ihon rakenteesta ja ihon tehtävistä.

Ikääntyvä iho on enemmänkin luonnollinen vanhenemiseen liittyvä ilmiö, ei sairaus. Muutokset ovat silmämääräisesti nähtävillä ja helposti havaittavissa. Kuitenkin jos nuoren ihmisen iho näyttää paljon ikäistään vanhemmalta, tulee pitää mielessä eräät perinnölliset taudit, joihin liittyy ihon ennenaikaista vanhenemista.

Lue lisäksi ikääntyvän ihon oireista ja hoidosta.

Lähteet:

Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Ikääntyvä iho, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2011.

Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä