Ihonhoitotuotteet kosteuttavat, hoitavat ja puhdistavat ihoa. Ihonhoitotuotteet kannattaa valita aina oman ihotyypin mukaan. Kosmetologi tai ihotautilääkäri voivat määrittää ihotyyppisi ja auttaa löytämään ihollesi sopivat ihonhoitotuotteet.

Säännöllinen ihonhoito on tärkeää varsinkin, jos ihossa ilmenee ongelmia. Jos hoidat ihoasi hyvin, se pysyy hyvässä kunnossa ja nuorekkaana pidempään.

Kuiva iho vaatii kosteuttavia ja hoitavia tuotteita. Rasvainen ja sekaiho voi puolestaan vaatia myös antiseptisia ja tasapainottavia ainesosia. Herkälle, helposti ärtyvälle iholle, on omat tuotteensa.

Kasvojen iho kannattaa puhdistaa aamuin ja illoin. Iltapesu poistaa päivän mittaa kertyneen lian ja saasteet sekä meikin. Yön aikana ihon toiminnot ovat vilkkaimmillaan, joten puhdistettu iho ottaa hoitotuotteiden tehoaineet paremmin vastaan.

Aamupuhdistus puhdistaa yön aikana iholle kertyneen ylimääräisen talin. Ihotali voi tukkia ihohuokosia, ja näin hipiälle voi kertyä epäpuhtauksia.

Ihonpuhdistustuotteita on monenlaisia. Puhdistusemulsiot ja -maidot ovat herkälle ja kuivalle iholle vaahtoja hellävaraisempia.

Ihoa kannattaa myös kuoria, jotta ihonhoitotuotteet imeytyisivät paremmin. Kuollutta ihosolukkoa poistavia kuorintavoiteita on monenlaisia. Mekaaninen kuorintavoide sisältää ihoa kuorivia rakeita. Kemiallinen voide puolestaan jätetään iholle hetkeksi vaikuttamaan. Sen sisältämät hapot kuorivat ihoa.

Myös kasvonaamio kannattaa valita oman ihotyypin mukaan. Kosteuttava kasvonaamio helpottaa kuivan ihon kiristelyä ja ärsytystä. Savea sisältävät naamiot puhdistavat ja pienentävät ihohuokosia.

Kasvonaamio kannattaa levittää iholle kuorinnan jälkeen. Osa naamioista soveltuu päivittäiseen käyttöön, osan voi jättää iholle yöksi. Uusin villitys on kangasnaamio, johon on imeytetty ihoa hoitavia aineita.

Kasvovettä ei sovi unohtaa ihonhoidossa. Sen nimeen vannovat etenkin korealaiset, nuo kosmetiikan edelläkävijät. Kasvovesi kannattaa taputella ihoon heti puhdistuksen jälkeen. Se supistaa ihohuokosia ja viimeistelee puhdistuksen.

Kasvoveden jälkeen iholle levitetään ihovoide tai -öljy. Anti-age -tuotteet auttavat taistelemaan ikääntymisen merkkejä vastaan.

Voiteen alle voi halutessaan levittää seerumin. Seerumeissa on suurempi pitoisuus vaikuttavia aineita kuin voiteissa, joten ne hoitavat ihoa tehokkaasti. Kuivalle iholle kannattaa valita tehokosteuttava seerumi, rasvaiselle iholle puolestaan sopii antiseptiset aineet, kuten C-vitamiini ja mandariiniöljy.

Silmänympärysiho on erityisen ohut ja herkkä, ja siksi se vaatii omat ihonhoitotuotteensa. Silmänympärysvoide levitetään iholle aamuin ja illoin. Voide paitsi kosteuttaa, myös ehkäisee juonteiden syntymistä.

Kosmetiikka voi myös ehkäistä auringon aiheuttamia vaurioita. Hyvä aurinkovoide suojaa auringossa palamiselta, vähentää ryppyjen ja laikkujen muodostumista ja ihosyövän riskiä. Aurinkovoide olisi hyvä levittää iholle hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista. Mitä korkeampi suojakerroin sitä parempi suoja. Esimerkiksi lapsille sopii aurinkovoide suojakertoimella 50.