Hyvänlaatuinen asentohuimauksen oireen aiheuttaa sisäkorvan kaarikäytävään kulkeutunut sakka, joka liikkuessaan antaa herkille sisäkorvan aistinsoluille väärää informaatiota pään liikkeistä.

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen diagnoosi voidaan tehdä ilman kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia vastaanotolla lääkärin suorittamin testein. Lääkehoitoa ei tarvita, hoidoksi riittää sakan poistaminen kaarikäytävästä asentohoidolla. Jos tämä ei toistettunakaan auta, voidaan joutua turvautumaan kirurgiseen hoitoon, jossa kaarikäytävä tukitaan.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus paranee yleensä itsestäänkin, mutta hoidoin voidaan paranemista oleellisesti nopeuttaa. Kaikilla huimausoire ei parane itsestään laisinkaan. Useimmilla huimausoireisto uusiutuu ajan kuluessa.

Lähteet:

Saarelma O. Tietoa potilaalle: Huimaus, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Atula T. Atula S. Huimaus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Jutila T. Hirvonen T. Korvaperäisen huimauksen patofysiologia ja hoito, Suomen Lääkärilehti 2014;69(47):3167-3173, Suomen Lääkäriliitto.

Niemensivu R. Hyvänlaatuinen asentohuimaus (BPPV), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Terve.fi

huimaus - 32747

Aamulla noustessani sängystä alkoi aivan valtava kiertohuimaus niin, että piti palata takaisin sänkyyn.Maailma pyöri vinhaa vauhtia niin, että vaikka makasin sängyssä, katto pyöri.Samalla alkoi oksennuttaa ja lopulta annoin ylen vaikka syömisestä oli kulunut yli kellonympärys.Huimaus oli todella paha kolme-neljä tuntia, oli silmät auki tai kiinni.Koko päivän on ollut pää kipeä ja lievä pahoinvointi ja huimannut koko ajan, mutta ei pyörinyt enää niin voimakkaasti.Olo on kuitenkin tosi paha, pää kuin olisi jotakin täynnä ja paha olo ja jotenkin huimaa.Olen 59vuotias nainen, normaalipainoinen.Verenpaineeni on jatkuvasti hyvin alhainen 50-60/100-110 joskus alempikin.Nyt huimauksen aikana 79/127 ja välillä tuli hiki ja välillä paleli.Lääkkeenä on toistakymmentä vuotta ollt Rivatril 0,5mg,tinnitukseen. Minulle tehtiin pahaan tinnitukseen TYKS:ssä vuosia sitten kokeilu, että tasapainoelin puudutettiin.Ensin vain toiselle puolelle ja silloin tämänaamuinen huimaus kesti kuusi tuntia.Sitten jonkun viikon kuluttua puudutettiin samanaikaisesti molemmilta puolilta.Tinnitus ei loppunut kuitenkaan näillä toimenpiteillä.Lisäksi kolmisen vuotta sitten leikattiin vasemmalta puolelta sylkirauhasen kasvain,pleomorfinen adenooma.Nykyään tinnitus on ollut vain joskus vähäistä.Se vain itsestään väheni, mutta Rivatril on estolääkityksenä. Olemme lähdössä parin viikon päästä lomamatkalle ulkomaille. Uskallanko lähteä?Jos olo ei parane tästä, tuskin voinkaan lähteä.Mitä pitäisi tehdä, jotta olo paranisi ja mitä tämä on? Aikaisemmin on pari kertaa pyörittänyt mutta vain muutaman hetken.Näin olen kyllä täysin työkyvytön jos olo ei parane.Nytkin oksettaa ja hiostaa ja päätä särkee .Mistä saan pikaista apua? Kiitos vastauksesta !

Terve.fi

Niskavaivat ja oudot rintarankakivut

Olen 50-vuotias ja sairaalloisen ylipainoinen mies. Sain asentohuimauskohtauksen syksyllä 2008. Oireet hoidettiin pois manöövereillä ja sen jälkeen olen säännööllisesti tehnyt asentoharjoituksia. Sittemmin niskani kipeytyi ja ilmaantui ns.heitehuimausta. Huimaus tai epävarmuuden tunne tulee esiin liikkuessa esim.kävellessä, mutta sitä esiintyy myös istuttaessa esim. tietokoneen ääressä pitkiä aikoja. Olen käynyt osteopaatilla hoidossa jo pitkään, mutta olen saanut tästä niskaani vain väliaikaista apua. Tosin hoito on poistanut kivun niskastani lähes kokonaan pois! Niska jumittuu helposti ts. jäykistyy niin, että pään kääntö sivuille vaikeutuu. Lisäksi niska rutisee usein päätä käänneltäessä. Olen tehnyt erilaisia niskaharjoitteita saamatta apua. Nyt minulle on ilmennyt rintarankaan rintojen molemmin puolin ja rintojen alle rangan alaosaan voimakkaita kipuja. Kivut vaihtelevat päivittäin paikkaa ja tuntuvat voimakkaammin molemmin puolin rintarankaa. Paineltaessa rintarangan reunoja keskellä rintaa tuntuu monessa paikassa kivuliaalta. Olin lääkärissä ja kipu oli tuolloin juuri kova. Minulta otettiin sydänfilmi ja verikokeet (sydänentsyymit) ja kaikki oli kunnossa, joten lääkäri sanoi, että sydänperäiset jutut voidaan unohtaa. Lääkäri määräsi Panadolia ja pyysin reseptin Felden särkyvoiteelle. Olen huomannut, että kylmäpakkauksen pitäminen särkykohdan päällä helpottaa. Onko kyseessä ns.Tietzen sydrooma? Miten saisin heitehuimauksen häviämään ja niskani kuntoon? Ja mikähän on syynä näihin voimakkaisiin rintakipuihin ja mitä niille olisi tehtävissä?