Huulipuna

Huulipuna korostaa parhaita puoliasi ja vie vuosia kasvoiltasi, kun valitset sen oikein. Näin löydät sopivan huulipunan ja saat sen kestämään huulilla pitkään.

Huulipuna on helppo ja nopea meikki, joka piristää ilmettä hetkessä. Oikein valittu huulipuna vie vuosia kasvoilta ja ryhdistää ilmettä. Paras tapa löytää itselle sopiva huulipunasävy on eri sävyjen rohkea kokeilu. Sovita useita huulipunasävyjä ja tee se kämmenselän sijasta suoraan huulille. Jos pelkäät, että saat kaupan testereistä pöpöjä, toimi näin: Kun menet huulipunaostoksille, kanna mukanasi pumpulipuikkoja. Kierrä testerihylsy kunnolla auki ja sipaise pumpulipuikkoon väriä sen tyvestä kärjen sijaan. Kokeile punaa suoraan huulille ja tutki eri valossa.

Huulipunat jaetaan koostumuksen mukaan karkeasti kiilto- ja mattapuniin sekä perushuulipuniin eli voidemaisiin puniin, mutta erilaisia lopputuloksia ja koostumuksia on nykyään kymmenittäin. Osa koostumuksista on täysin peittäviä ja osa taas läpikuultavia (sheer). Huulipuna voi olla joko kiinteä tai nestemäinen.

Huulipunat jaetaan sävyittäin usein punaisiin (red), pinkkeihin (pink), oransseihin (orange) ja luonnollisenvärisiin eli nudeihin (nude) sekä tummiin (dark), kuten viininpunaiseen, violettiin ja ruskeaan. Lisäksi saatavilla on värejä laidasta laitaan: esimerkiksi mustaa, vihreää, sinistä, hopeaa, kultaa ja keltaista sekä neonsävyjä. Halutessaan huuliin saa myös glitter- tai metallipinnan.

Huulipunan voi levittää huulille suoraan hylsystä tai käyttää huulipunasivellintä. Siveltimellä saa ohuemman ja tarkemman huulimeikin kuin suoraan hylsystä levittämällä. Kun käyttää sivellintä, punaa tarvitsee kerralla hieman pienemmän määrän, jolloin meikki voi kestää käytössä pidempään.

Pysyvimmän huulimeikin saa, kun pohjustaa huulet huultenpohjustusaineella tai meikkivoiteella, värittää sitten huulet kauttaaltaan huultenrajauskynällä ja levittää huulipunan huulille vasta sitten. Kevyt puuterointi voi parantaa huulipunan kestoa entisestään.

Saatavilla on sekä kevyitä ja kosteuttavia että pitkään huulilla pysyviä kestohuulipunia. Nykyään myös moni kestopuna hoitaa huulten ihoa hyvin. Jos huulten iho on kuiva, kannattaa valita hoitava, voidemainen puna. Mattapunat voivat kuivattaa ihoa jonkin verran, mutta nykyiset mattahuulipunat ovat koostumukseltaan yllättävän hoitavia.

Kärsitkö rohtuneista huulista? Näin hoidat ne kuntoon!

Huulipuna saattaa levitä huultenympärysihon juonteisiin etenkin, jos koostumus on hyvin voidemainen. Huulipunan karkaamista voi ehkäistä huultenrajauskynällä. Saatavilla on sekä värillisiä että värittömiä (universal) huultenrajauskyniä. Kynän sävy kannattaa valita niin, että se on lähellä huulipunan sävyä.

Myös niin sanottu peitevoidejarru huulten rajoilla voi auttaa, jos huulipuna leviää herkästi. Levitä pieni määrä ja ohut kerros voidemaista tai nestemäistä peitevoidetta siveltimellä huulten rajojen ulkopuolelle ja häivytä huomaamattomaksi. Levitä huulipuna vasta sitten.

Huulipunan tarttumista hampaisiin voi estää painamalla huulet paperiin meikkaamisen päätteeksi. Myös niin sanottu sormikikka voi auttaa: Vie etusormi suuhun huulten keskeltä, sulje huulet ja liu'uta sormi ulos. Ylimääräinen väri tarttuu kikan ansiosta sormeen eikä etuhampaisiin.

Jos hammasluu on keltainen, lämpimät huulipunasävyt voivat korostaa hampaiden kellertävyyttä. Viileät, neutraalit tai hiukan siniseen taittavat sävyt imartelevat kellertäviä hampaita usein parhaiten.

Huulten väri vaikuttaa huulipunan sävyn toistumiseen iholla. Mitä tummemmat huulet ovat luonnostaan, sitä tummemmilta etenkin nudesävyt ja vaaleat punaiset näyttävät. Siksi ainoa varma keino löytää itselle sopiva huulipunasävy on sovitus! Kokeile rohkeasti eri sävyjä, viitseliäisyys palkitaan.

Huulipuna vaikuttaa kasvoihin paljon, ja myös ihon sävy ratkaisee, miltä puna itsellä näyttää. Kovin tumma sävy voi tehdä ilmeestä tuiman ja kovan. Vääränlainen nudesävy taas voi "viedä värit kasvoilta". Unohda silti turhat säännöt sävyn valinnasta ja luota peiliin!

Testasimme kestohuulipunat! Katso voittaja!