Hieronta
Hieronta auttaa, kun lihakset ovat jumissa. Hieronta voi helpottaa niska- ja selkäkipua sekä rentouttaa.

Hieronta on rentouttavaa ja mukavaa mutta myös hyödyllistä. Hieronta voi lievittää kipua ja parantaa lihasten verenkiertoa. Hieronta sopii ihmiselle, joka ei ole kosketusherkkä. Hieronta on parhaimmillaan ihana kokemus, joka tuntuu arjen luksukselta. Hieronta ei tosin päihitä itsehoitoa kipujen hoitokeinona, vaan tärkeintä on lisätä kehon liikkuvuutta erilaisin harjoittein. Hieronta ei välttämättä tuo pysyvää apua kipuihin. Hieronta voi tosin olla tukena kehonhuollossa ja auttaa kehon hyvinvoinnin ylläpidossa, jos kireydestä ja kivuista kärsivä ihminen harrastaa sen lisäksi vaikkapa pilatesta ja venyttelyä.

Urheiluhieroja saa koulutuksessaan erikoispätevyyden urheilijoiden lihashuoltoon ja harjoittelun tukemiseen. Urheiluhieroja ehkäisee urheilijoiden vammoja ja auttaa pitämään yllä heidän suorituskykyään. Hän harjoittelee opintojen aikana työtään urheilijan kanssa. Urheiluhieroja on erikoistunut urheilussa yleisten haavereiden hoitoon ja kehonhuoltoon. Urheiluhieroja voi tosin hieroa muitakin ihmisiä kuin urheilijoita, sillä hänellä on monipuolinen ammattitaito.

Selkäkipu on yleinen ongelma, jonka ensisijainen hoitomuoto on liikkuvuuden lisääminen. Selkäkipu voi lievittyä esimerkiksi fysioterapeutin laatimien jumppaohjeiden avulla. Selkäkipu saattaa olla seurausta vammasta tai fyysisestä viasta, jonka voi korjata esimerkiksi leikkauksella, mutta se on usein kipua, jolla ei ole tarkkaa elimellistä syytä. Selkäkipu voi pahimmillaan kroonistua, jos hermosto herkistyy kivulle. Selkäkipu voi myös säteillä: esimerkiksi nivelrikon aiheuttama hermokanavien ahtaus voi säteillä niskasta alaselkään. Selkäkipu voi helpottaa paitsi liikunnan, myös hieronnan avulla. Selkäkipu voi joskus vaatia lääkehoitoa, mutta kipu saattaa helpottaa myös kylmä- tai kuumahoidon avulla tai muilla lääkkeettömillä keinoilla.

Niskakipu on usein seurausta päätetyöskentelystä. Niskakipu voi estää pään kääntämisen sivulle ja aiheuttaa muuallekin säteilevää särkyä. Niskakipu liittyy usein siihen, että ihminen on istuma-asennossa pitkän aikaa kerrallaan. Kipu helpottaa yleensä verryttelyllä ja venyttelyllä. Niskakipu lievittyy usein myös silloin, kun ihminen liikkuu riittävästi työpäivän aikana ja työskentelee osan päivästä seisomapöydän ääressä. Myös hierominen voi auttaa.

Kinesioteippaus tarkoittaa sitä, että johonkin kohtaan kehoa laitetaan teippi, jonka pitäisi antaa olla paikallaan parisen päivää. Kinesioteippaus on yleistä urheilijoiden keskuudessa. Teippaus pyrkii hoitamaan kehon pieniä vammoja ja parantamaan kehon nestekiertoa, mutta on melko vähän tutkittu hoitomuoto. Kinesioteippaus voidaan katsoa jopa haitalliseksi, jos ihmisellä on jokin sairaus, kuten veritulppa, infektio tai syöpä. Kinesioteippaus voi kuitenkin auttaa särkyihin ja tukea kehoa, jos ihminen on perusterve.

Niska jumissa on vaikea ajatella selkeästi, jos kipu vie liikaa energiaa. Tällöin on jopa hankala tehdä töitä, vaikea kääntyä ja sitoa kengännauhoja. Niska jumissa ei ole mukavaa lähteä edes viettämään aikaa ystävien kanssa. Liikkuminen niska jumissa voi tuntua ikävältä, mutta liikunta usein auttaa eniten niskan jumiutumiseen.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi