Harmaat hiukset

Harmaat hiukset ovat tulevaisuutta itse kullekin. Lue, miksi ja miten ne piilotetaan!

Harmaat hiukset ja harmaantumisen ajankohta ovat yksilöllisiä.

Harmaat hiukset alkavat ilmaantua joillekin jo kolmikymppisenä. Jos löydät päästäsi alle 40-vuotiaana jonkin verran harmaita hiuksia, mahdollisesti ennenaikainen harmaantuminen kulkee suvussasi.

Harmaantuminen alkaa yleensä vähitellen noin 30–50-vuotiaana ohimoilta ja etenee kohti niskaa. Oikeasti hiukset eivät muutu harmaiksi, vaan valkoisiksi. Optinen harha syntyy, kun valkoiset hiukset sekoittuvat värillisten hiuksien kanssa.

Tummatukkaisten hiuksista tulee usein hopean harmaat, kun taas vaaleahiuksista tulee melkein valkotukkaisia.

Harmaantumisen syytä ei vielä tunneta kunnolla. Hiusten väripigmentin eli melaniinin tuotannon hiipumisen taustalla uskotaan olevan kehon luonnollinen oksidatiivinen stressi. Kun melaniini vähenee hiuksessa, hius myös ohenee.

Harmaat hiukset - kunto

Hiusten rakenne sisältää monia eri aineita, kuten keratiini-proteiinia ja keramidi-rasvoja, joiden määrä vähenee vanhetessa. Hiukset menettävät kosteutta ja kimmoisuutta. Harmaa hius on usein kuiva ja jäykkä.

Harmaat hiukset eivät yleensä kieli huonosta terveydentilasta. Tosin anemia, kilpirauhasen ongelmat, B-12-vitamiinin vajaus sekä vitiligo eli valkopälvi voivat tuoda harmaat esiin ennen aikojaan ja vaikuttavat myös hiusten lähtöön.

Naiset huomaavat hiusten harmaantumisen ja hiuslaadun muuttumisen viimeistään vaihdevuosien ja estrogeenin vähentymisen myötä.

Harmaat hiukset – värjäys

Harmaiden hiusten värjäys on yleistä. Jos haluat harmaat piiloon ja hiuksistasi harmaina on yli puolet, kannattaa suosia raitoja. Raitojen sävy valitaan oman hiustenvärin mukaan.

Raidat näyttävät harmaissa hiuksissa usein luonnollisemmilta kuin tasainen väri. Moni kuitenkin värjää harmaat piiloon tumman tai punaisen sävyn alle. Täysväri peittää harmaat tehokkaasti, mutta tyvikasvua pitää värjätä usein. Harmaat voi värjätä piiloon myös kotiväreillä.

Varsinkin naiset värjäävät harmaat hiukset piiloon. Harmaiden piilottamisesta on tullut ikään kuin sääntö kulttuurissamme, jossa arvostetaan nuoruutta. Kun työelämässä nuoruus on valttia, ikääntyneemmät eivät halua loistaa harmaahapsina.

Harmaiden piilotus ei ole kulttuurissamme yhtä "pakollista" miehille. Asenteet hiusten harmaantumista kohtaan voivat muuttua aikakausien mukaan. Tunnista hiusmyytit!

Harmaat hiukset – muoti

Muotipiireissä tietynlaisia harmaatukkaisia naisia ihaillaan. Ihanne on hiukan rajoittunut: harmaatukkaisten valokuvamallien hiukset ovat aina paksut ja lainehtivat. Hiusten paksuus ja kimmoisuus viestivät nuoruutta ja harmaa vanhuutta. Yhdistelmä on kiehtova "mahdottomuus", joka tekee tällaisesta tukasta ihailtavan muotitrendin. Naisilla myös hyvin lyhyt harmaa kampaus tuntuu trendikkäältä.

2010-luvun puolivälissä harmaa hiusväri tuli muotiin nuorilla ihmisillä. Harmaata väriä ei haluttu piiloon vaan esiin. Sävy oli epäluonnollinen, hieman metallinen tai pastellinen. Yhdistelmä oli kutkuttava: nuori ihminen ja täysin harmaat hiukset.

Harmaiden hiusten muotitrendi meni vähitellen ohi ja suosioon tulivat pastelliset hiusvärit.