Haima on mm. insuliinia ja muita aineenvaihduntaan vaikuttavia hormoneja tuottava elin, joka sijaitsee vatsaontelossa vasemmalla ylhäällä, lähellä mahalaukkua. Haima erittää myös ruokaa sulattavia entsyymeitä, jotka pilkkovat ravinnon rasvoja ja sokereita suolistosta imeytyvään muotoon.

Haimatulehduksella tarkoitetaan haiman kudoksen tulehtumista sisäisten ärsyttävien tekijöiden johdosta.

Haimatulehdusta eivät siis aiheuta bakteerit, vaan haiman itsensä tuottamat kudoksia ärsyttävät entsyymit.

Haimatulehdus jaetaan kahteen päätyyppiin: akuuttiin ja krooniseen haimatulehdukseen.

Lähteet:

Martti Färkkilä, Markku Heikkinen, Helena Isoniemi, Pauli Puolakkainen (toim.), Akuutin haimatulehduksen epidemiologia ja etiologia, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Akuutti haimatulehdus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016.

Krooninen haimatulehdus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016.

Terve.fi

Haimaparenkyytti huomattavan atrofinen

Olen 59 vuotias mies, ollut pitkä-aikainen alkoholin suurkuluttaja, krooninen pankreatiitti-tausta. TT-kuvaus tehty 11.11.2010, jossa todettu 7 cm kysta haiman caudassa, joka stentattu tiehyettä myöten duodenumiin asti. Caputissa 3 cm kysta, joka jäi silloin hoidotta. Haimassa pieniä nestekertymiä ja kalkkeumia, jotka tulleet edellisen kuvauksen jälkeen. Ympäröivässä rasvassa lievää inflaatio-ödeemaa (?). Haimassa siis kroonisia pankreatiitti-muutoksia. Tämä tilanne siis 11.11.2010. TT-kuvaus tehty seuraavaksi 14.1.2010, arteria- ja venavaiheen kuvaus: Haimalöydös huomattavasti siistiytynyt verrattuna 11.11.2010 kuvaukseen. Stentti pitkälle gaudaan, minkäänlaisia nesteonteloita ei haimaan enää liity. Caudan ympärillä vähäistä sentraalisen rasvan ödeemaa. Haiman parenkyymi huomattavan atrofinen. Muissa elimissä ei mainittavaa. P-amyl 79, aamuverensokeri 6.4, lab. hemoglobiini 135. Olen ollut alkoholin suurkuluttaja, ns. tuurijuoppo. Lyhyitä selviä kausia (n. 1 kk), jonka jälkeen 1-2 viikon ryyppyputkia. Useita, toistuvia käyntejä osastohoidossa. Minulle määrättiin haiman vajaatoimintaan Creon-kapseleita, joita käytän epäsäännöllisten pienten aterioiden yhteydessä. Amyl-arvo on selvinä kausina matala, vaihteluvälillä 25-35. Alkoholinkäytössä se nousee lähelle sataa. Vatsakipuihin saan Oxycont-tabletteja. Niiden ohjeissa kuitenkin sanotaan, että pitäisi välttää, jos haimatulehdus? Voino siis käyttää niitä? Painoni on pysynyt muuttumattomana. Verensokeri 6 ja 7 välillä. Kuitenkaan ei todettu sokeritautia. Ripulia ei säännöllisesti ole. Erityisesti kysyisin, syystä että haima on nyt atrofinen, onko haimani parantunut vai huonontunut? Kuinka paljon haimastani lienee toiminnassa, ja kuinka pienellä haimalla tulee ylipäänsä toimeen? Jostain internet-kirjoituksesta luin, että haima voidaan jopa poistaa kokonaan. Olen (tietenkin) taas päättänyt lopettaa alkoholin käytön. Haima on sinänsä noiden tt-kuvausten perusteella osin siistiytynyt (kystat ovat hävinneet jne.) ja kaikki laboratorio-arvot ovat pysyneet normaalin rajoissa (poikkeuksena hemoglobiini, joka matalahko eli noin 125) eli ne seikat indikoisivat muutosta parempaan. Kuitenkin haiman surkastuminen, huono yleiskunto, vatsakivut ja vatsan turvotus puolestaan yhdessä viittaavat mielestäni kehityksen olevan huonompaan. Miten asia tässä antamieni tietojen perusteella mielestänne on? Voiko atrofinen haima parantua?

Terve.fi

Krooninen haimatulehdus?

Hei! Olen 23-vuotias mies ja alkoholia käyttänyt n.2-vuotta 4-7 kertaa viikossa n.12 annosta. Asiani koskee lievää haimatulehdusta, jota tutkittiin viime syksynä. Mulla oli pari päivää todella kovat, kouristavat ylävatsakivut,hengenahdistusta ja närästystä, jonka takia lähdin päivystyksen kautta Meilahden sairaalaan haimatulehdus-epäilynä. CRP oli 183, Amyl 90 ja maksa-arvotkin lievästi koholla. Lääkrin mukaan kyseessä saattoi olla maksa -tai haimatulehdus, jonka takia multa kuvattiin vatsan UÄ ja thorax?, koska labrat ei amyl -eikä maksa-arvojen perusteella suoranaisesti vielä viitannut pankreatiittiin. Lainaten lääkärin lausuntoa vatsan UÄ:stä; " maksa kauttaaltaan runsaskaikuinen, ei pesäkemuutoksia, sappirakko ohutseinäinen, sappikiviä ei tule esille. Intrahepaattiset sappitiet ja cholodochus normaalin laajuiset. Haimasta näkyvyys lähinnä corpuksen ja osittain caputin alueelle, cauda jää katveeseen. Kuvautuva osa haimaa tarkkarajainen“..Olin yhden yön sairaalassa ja pääsin sitten aamulla pois, koska amyl oli laskenut 54 ja maksa-arvotkin normalisoituneet, CRP vielä kuitenki reippaasti koholla, mutta selvästi sekin laskemassa. Hb 124, AFOS 88, ALAT 87 ja BIl 15. Lääkärin mukaan kyseessä ehkä jonkianasteinen lievä haimatulehdus ollut, joka nyt spontaanisti paranemassa. Eli todella kovat ja kouristavat ylävatsakivut katosi n.2-päivässä ilman kipulääkitystä. Lämpöä oli myös ollut hieman. Lääkäri sanoi vain aamulla kun pääsin sairaalasta kotiin alkoholinkäytöstäni, että ”pidä nyt useampi viikko korkki kiinni“. Ja loppudiagnoosissa luki että; ”R10.4 Dolores Abdominis (pancreatitis?). Siinä luki myös että alkoholin käyttöä olisi myös syytä vähentää selvästi. En kuitenkaan pitänyt kuin reilu viikon taukoa alkoholin käytöstä, ja sen jälkeen vähensin alkoholinkäyttöä loppuvuodeksi (n.3kk) 4krt/vk. Siinä aikana sain muutaman kerran vielä vatsakipuja, jotka tosin ei ollut enää niin kovia ja meni päivässä-kahdessa ohitse. Lisäksi tuntui että alkoholin-sietokykyny olisi myös laskenut ja lisäksi ilmaantui myös “sekavuudentunnetta”. Olenkin alkanut nyt pelkäämään, että voiko olla että, mulle olisi voinut kehittyä jo krooninen haimatulehdus? Pelkään sitä kovasti ja mietin sitä joka päivä. En pääse ajatuksesta eroon ja luen siitä joka päivä netistä jne. Tämän vuoden tammikuun pidin tipatonta ja sen jälkeen ottanut alkoholia kahdesti viikossa. Haima-arvot ja maksa-arvot ovat täysin normaalit. Verensokeri 5,9 ja hb yms myös hyvät.Mulla ollut myös monta vuotta närästystä.