FODMAP
FODMAP-ruokavalio tarkoittaa ruokavaliota, jossa karsitaan ja vältetään tiettyjä hiilihydraatteja.

FODMAP on lyhenne englannin kielestä ja sillä viitataan fermentoituviin hiilihydraatteihin. Nämä hiilihydraatit eli fodmapit ovat erityisen hyvää paksusuolen bakteerien käymisruokaa ja siksi juuri niitä pyritään välttämään.

FODMAP-ruokavalion nimi tulee sanoista fermentoituva, oligosakkaridi, disakkaridi, monosakkaridi ja polyoli. Nämä kaikki ovat hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy kunnolla ja siirtyvät paksusuoleen, jossa bakteerit tuottavat niistä energiaa fermentoitumalla, eli käymällä.

FODMAP-dieetti aloitetaan tiukalla kuurilla. Noin 4-8 viikkoa vältetään FODMAP-hiilihydraatteja, ja sen jälkeen poistettuja aineksia aletaan parin kuukauden ajan lisätä vähitellen. Näin saadaan selville, mitä tuotteita oma elimistö sietää ja mitä ei.

Aluksi ruokavaliosta jätetään pois muun muassa vehnä, ruis, ohra, pavut, sipulit. Hedelmistä ja vihanneksista omena, päärynä, luumu, aprikoosi, kirsikka, vesimeloni, kaalit, sipulikasvit, parsa ja artisokka sekä sienet. Palkokasveista herneet ja pavut, makeiset ja tuotteet, joissa on ksylitolia, sorbitolia, mannitolia ja maltilolia, prebiootit (inuliini, frukto-oligosakkaridit (FOS)), joihin on lisätty kuitua (FOS tai inuliini), laktoosia eli maitosokeria sisältävät tuotteet ja hunaja.

On myös huomioitava, että monet elintarvikkeet sisältävät piilo-FODMAPeja kuten inuliinia. Ruokavalion noudattajan onkin syytä tarkkailla myös jogurttien, tuorejuustojen, kevyttuotteiden, purukumin, makeisten ja proteiinipatukoiden ravintosisältöjä.

FODMAP-kokeilun tulisi kuitenkin tuottaa helpotusta oloon, ei stressiä siitä, noudattaako dieettiä täysin oikein. FODMAP-ruokavalion ei myöskään täydy olla elinikäinen, vaan sillä pyritään rauhoittamaan ärtynyt vatsa.

Tasainen ruokailurytmi sekä hitaasti ja rauhallisesti pureskeleminen voivat helpottaa oloa.

FODMAP voi olla hyvä ratkaisu jos vatsavaivat vaikeuttavat elämää. Muun muassa ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) ja herkkään vatsaan saattaa FODMAP-dieetti auttaa. Ärtyvän suolen oireyhtymä ilmenee tyypillisesti vatsakipuina, turvotuksena, ilmavaivoina, ripulina tai ummetuksena. Oireiden kirjo on kuitenkin laaja ja vaihteleva. Myös stressi voi pahentaa tuntemuksia. FODMAP-hiilihydraattien karsiminen ruokavaliosta vähentää kaasun muodostumista suolistossa. Näin suolen venytys vähenee ja siitä aiheutuva kipu helpottuu.

Hoitona on oireiden lievittäminen ruokavaliolla. Jos ruokavaliomuutos on radikaali, kannattaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen, jolloin ruokavalio pysyy turvallisena ja monipuolisena. FODMAP-reseptejä saat ravitsemusterapeutilta.

FODMAP-ruokavaliosta hyötyy suurin osa kokeilijoista, mutta silti osa ihmisistä ei saa tästä apua. Lisäksi FODMAPin kokeilu vaatii alussa hieman kärsivällisyyttä: tuoteselosteita täytyy lukea ja keittiökaappien sisältö miettiä uusiksi. Usein kuitenkin kärsivällisyys palkitaan ja vatsavaivat helpottavat.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi