Eturauhanen eli prostata on pariton elin, joka sijaitsee miehillä virtsarakon alla. Eturauhasen etuosa myös ympäröi virtsaputken alkuosaa, siis virtsarakosta lähtevää osaa. Itse eturauhanen koostuu rauhasista, joista lähtevät pienet tiehyeet avautuvat virtsaputkeen. Kiveksistä lähtevät siemenjohtimet kulkevat eturauhasen läpi virtsaputkeen. Ennen eturauhasta siemenjohtimiin yhtyvät parillisten rakkularauhasten laskutiehyeet. Eturauhasten ja rakkularauhasten tehtävänä on tuottaa siemensyöksyssä ravintoaineita siittiöille, jotta ne eläisivät tarpeeksi pitkään naisen emättimessä. Lisäksi eturauhas- ja rakkularauhasnesteessä on muita siittiöitä kypsyttäviä aineita.

Lisätietoa eturauhastulehduksesta ja sen yleisyydestä.

Miehillä prostatiitti eli eturauhastulehdus voi olla äkillinen tai pitkäaikainen eli krooninen. Joillakin miehillä äkillinen tulehdus voi muuttua pitkäaikaiseksi. Äkillinen tautimuoto on helpommin todettavissa voimakkaampien oireiden takia, ja tuolloin kyseessä on yleensä bakteeriperäinen infektio. Kroonisissa eturauhastulehduksissa aiheuttajia on monia. Kyseessä voi olla bakteeriperäinen aiheuttaja, mutta yleensä kyseessä on jokin muu tulehdus- tai ärsytystila. Ennen antibioottihoidon aloittamista on syytä varmistua onko kyseessä bakteeriperäinen tulehdus, sillä varsin usein antibioottihoidosta ei ole mitään hyötyä.

Lue eturauhastulehduksen oireista ja hoidosta.

Lähteet:

Eturauhastulehdus, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Terve.fi

Yliaktiivinen rakko

Mitä pitäisi tehdä? Olen n. 7v kärsinyt yliaktiivisesta rakosta. Se juoksuttaa minua öisin niin, että joudun käymään vessa 4-6 kertaa. Lääkityksenä on ollut esim. Detrusitol 4mg. Ei ole auttanut. Minulla on todettu olevan Spinaalistenoosi. Sen takia minulla alkaa fysiologinen hoito. Minulla on myös Fibromyalgia ja lääkityksenä Triptyl 25mg. Minulla on lisäksi Neurotol Slow 200mg, koska menetin töissä kaksi kertaa tajuntani. Epilepsiaa ei ole, vaan minulla oli burn out vaikean elämän tilanteen takia. Divinaa otan vaihdevuosivaivojen takia. Lipcut 10mg on kolesterooliarvojen vuoksi. Panacod poretablettia otan vaikeiden kiputilojen takia. Vajaan viikon minulla on ollut Linatil 10mg verenpaineeseen ja Lyrica 75mg lääkkeiden kokeilu. Marraskuussa tiedän jatkohoidoista, kun fysikaalinen hoito on ohi. Olen puhunut terveyskeskuksessa tästä yliaktiivisesta rakosta ja sen tarkemmasta tutkimisesta, mutta asiaani ei ole reakoitu. Olen jo yli 22v ollut myyjänä paikallisessa lähikaupassa. Työni on eritäin raskasta kuormien purkua, tavaroiden nostelua ja kantamista. Alan olla aika väsynyt, kun en saa öisin nukuttua eikä edes Stella auta. En ota Stellaa jatkuvasti. Minulle tehtiin n. 27v sitten munuaisten varjoainekuvaus ja siellä ilmeisesti oli jotain, mutta ei hälyttävää. Asun Kouvolassa ja minua ovat hoitaneet tämän vuoden aikana Nina Nyberg, Markus Krapi ja Anti Reinik Kouvolan-Valkealan-terveyskeskuksessa. Voisiko minulla olla rakon virheasento? Siitä oli muistaakseni puhetta silloin varjoainekuvauksessa. Se ei kuitenkaan silloin ollut mitenkään hälyttävää. Voi, kunpa sain edes pienen vastauksen. Kiitos!