Endometrioosi
Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, joka voi aiheuttaa vaikeita kuukautiskipuja.

Endometrioosissa kohtuontelon ulkopuolelta löydetään kohdun limakalvopesäkkeitä. Näitä limakalvopesäkkeitä esiintyy yleisimmin vatsakalvossa, virtsarakossa, suolessa tai emättimen ja peräsuolen välissä vatsaontelossa, harvemmin myös muissa elimissä. Tauti on yleinen, mutta vielä huonosti tunnettu. Kyseessä on krooninen tauti, johon ei vielä ole löydetty parantavaa hoitoa.

Endometrioosipesäkkeet suurentuvat kuukautiskierron mukaan ja vuotavat kuukautisten aikana, kuten tavallinenkin kohdun limakalvo. Väärässä paikassa sijaitseva pesäke aiheuttaa ärsytystä ja tulehdusreaktiota. Oireina ovat ankarat kuukautiskivut, yhdyntä- ja tärinäkivut. Pesäkkeen sijaintipaikasta riippuen kuukautisten aikana verta voi valua virtsarakosta tai peräsuolesta. Ärsytys synnyttää kiinnikkeitä, jotka liimaavat elimiä toisiinsa ja voivat munasarjojen pesäkkeiden kanssa vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Noin 10 prosentilla lisääntymisikäisistä naisista todetaan jonkinasteista endometrioosia. Vajaalla puolella endometrioosipotilaista esiintyy lapsettomuutta, johon he saattavat tarvita lapsettomuushoitoja. Muihin oireisiin on olemassa tulehduskipulääkkeiden lisäksi hormonitasoihin vaikuttavia lääkehoitoja, kuten ehkäisypillereitä. Vakavimmissa tapauksissa tarvitaan leikkaushoitoja. Hoidoilla voidaan lievittää kipuja.

Lähteet :

Härkki P. Endometrioosi, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tiitinen A. Tietoa potilaalle: Endometrioosi, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017

Härkki P. Endometrioosi. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2014

Perheentupa A ym. Endometrioosi, Naistentaudit ja synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi