Dieetti

Pitäisikö pudottaa nopeasti pari kiloa? Kannattaako paasto? Näihin kysymyksiin vastaamme tällä sivulla.

Dieetti onnistuu, jos sitä on helppo noudattaa ja jos uskallat sitoutua. Dieetti voi olla avain parempaan oloon nopeasti ja turvallisesti.

Tunnettuja erikoisdieettejä ovat esimerkiksi Sirt-dieetti, 5:2-dieetti, karppaus-dieetti, fodmap-dieetti, Cambridgen dieetti, Välimeren dieetti, erittäin niukkaenerginen dieetti (ENE), vähähiilihydraattinen dieetti (VHH). Myös vegaani- ja kasvisruokavaliota kutsutaan toisinaan dieeteiksi, samoin gluteenin lähteet ravinnosta eliminoivaa gluteenitonta ruokavaliota.

Kuuluisia pikadieettejä ovat lentoemäntädieetti, sairaaladieetti ja valkoviinidieetti.

Viime vuosina suosiotaan on nostanut sokeriton dieetti, joka lupaa iho-ongelmien poistumista ja nopeaa laihtumista.

Jos tarkkoja ollaan, dieetti kansanomainen sana, jolla viitataan joko laihdutukseen tai ruokavalioon yleisellä tasolla.

Dieetti voi olla apuna, kun haaveissa on joko laihtuminen pitkällä aikavälillä tai turvotuksen poisto ja kiinteytys nopeasti. Silloin ei tapahdu varsinaista laihtumista, mutta nesteiden poistuessa paino tippuu muutamia kiloja nopeastikin. Tähän voidaan pyrkiä dieetin avulla.

Laihdutus tarkoittaa sitä, että paino tippuu. Paino saadaan tippumaan, kun syödään vähemmän energiaa kuin mitä kulutetaan. Eliminaatiodieetit pyrkivät juuri siihen, että lautaselta poistetaan jotakin, esimerkiksi kaikki tai huonot tai nopeat hiilihydraatit, tai maitotuotteet tai makeat hedelmät. Paastodieetit toimivat siten, että valtaosa ajasta syödään aivan tavanomaisesti mutta yhtenä tai kahtena päivänä juodaan esimerkiksi vain paastojuomaa tai syödään rajoitettu määrä ravintoa.

Karppaus tarkoittaa vähähiilihydraattista dieettiä, jossa hiilihydraattien määrä on pyritty laskemaan niin lähelle nollaa kuin mahdollista. Tähän päästään siten, että karsitaan ruokavaliosta leivät, pullat, pastat, peruna ja sokeri. Myös luontaisesti paljon fruktoosia sisältävät hedelmät ja kuivatut marja- ja hedelmätuotteet ovat pannassa. Energiaa pyritään saamaan rasvasta ja proteiinista.

Terveellinen ruokavalio sisältää nykyisen tietämyksen mukaan paljon kasvikunnan tuotteita, rasvattomia maitotuotteita, pähkinöitä, rasvaista kalaa ja vain vähän punaista ja prosessoitua lihaa. Lautasmalli suosittelee, että lautaselle kasataan ensiksi puolet salaattia, sitten neljäsosa hiilihydraatin lähdettä ja jäljelle jäävä neljäsosa proteiinin lähdettä.

Terveellinen ruokavalio on terveellisen elämäntavan ja painonhallinnan perusta. Jos mielii pysyä hyvässä kunnossa, kannattaa unohtaa kalorien laskeminen, harrastaa arkiliikuntaa ja rasittavaa liikuntaa sopivassa suhteessa. Pikadieetit saattavat auttaa hetkellisesti, mutta tärkeämpää on, miten syöt pikadieettien ulkopuolella.