Crohnin tauti

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus. Tunnista Crohnin taudin oireet ja lue Crohnin taudin hoidosta.

Crohnin tauti on yleistyvä ja osittain perinnöllinen sairaus, jota ilmenee noin joka tuhannella suomalaisella. Kyseessä on pitkäaikainen suoliston aaltoilevasti oirehtiva tulehdustila, joka aiheutuu elimistön puolustusjärjestelmän poikkeavasta säätelystä.

Crohnin taudille on tyypillistä pahenemisvaiheiden ja oireettomien vaiheiden vaihtelu. Crohnin tautia voi ilmetä koko ruoansulatuskanavassa, mutta yleensä tauti rajoittuu ohut- ja peräsuolen alueelle.

Lue lisää Crohnin taudin oireista.

Diagnoosi tehdään useimmiten suolen tähystystutkimuksella.

Kuva: Crohnin taudissa suoliston limakalvo näyttää mukulakivimäiseltä.

Lue Jennin haastattelu: "Vakava Crohnin tauti vei elämänhaluni"

Parantavaa hoitoa ei ole, mutta suoliston tulehdusta saadaan yleensä hyvin hillittyä lääkkein. Usein joudutaan turvautumaan myös kirurgiseen tulehdusmuutosten leikkaamiseen.

Lisätietoa Crohnin taudin hoidosta.

Crohnin tautiin liittyy paksu- ja peräsuolisyövän riski ja siksi paksusuolessa olevan taudin tilaa seurataan säännöllisin väliajoin tähystystutkimuksin.

Millainen on Crohnin taudin ennuste? Lue lisää Crohnin taudista.

Lähteet:

Markus Mäkinen, Olli Carpén, Veli-Matti Kosma, Veli-Pekka Lehto, Timo Paavonen, Frej Stenbäck (toim.), Crohnin tauti, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012.

Crohnin tauti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Hannonen P. ym. Mitä biologiset lääkkeet ovat muuttaneet tulehduksellisten reuma-, iho- ja suolistosairauksien hoidossa? Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2016.

Kolho & Färkkilä. Tulehdukselliset suolistosairaudet – mikä vialla? Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2017.

Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Terve.fi

Suolisto ei toimi.

Olen kärsinyt niin kauan kuin muistan herkästä vatsasta ja siihen liittyvistä oireista. Vatsakipuja, ilmavaivoja, ripulia jne. lähinnä kaikkea mitä mm. stressivatsan oireisiin yleisesti luetellaan. Olen nyt parikymmentä vuotias(mies) ja oppinut elämään vaivojen kanssa ilman kovinkaan suurta hälyä. Mutta nyt oireet ovat moninkertaistuneet erityisesti alkoholin yhteydessä. Krapulassa ja sillon tällön muuten vain aamuisin on aina ollut vatsa sekaisin ja huono olo, tämäkään ei ole ennen kummemmin haitannut, kunnes outo suoliston vuotaminen alkoi. Alkoholia tulee nautittua viikonloppuisin reilusti. Seurauksena krapulatilassa ulostaminen on vaikeutunut ja joutunut useamman kerran ravaamaan vessassa tyhjentyäkseen kunnolla ja tähän liittyvä täysin kirkkaan nesteen vuoto ihmetyttää. Pidätysvaikeuksia ei ole koskaan minulla ollut, ainoastaan tätä kirkasta nestettä saattaa vuotaa pikku hiljaa jopa muutamien päivien ajan alkoholinkäytön jälkeen, vaikka suurempaa ripulia ei esiintyisikään. Nesteiden valumista housuihin ei voi hallita sulkijalihaksilla, pieniä vuotoja pääsee väistämättä. Tätä on jatkunut noin 8kk ja nyt kun olen tauonnut alkoholista, ei oireita ilmene, ennen kuin uutta reissua puskee. Vastaaviin oireisiin en ole törmännyt aiemmin. Johtuuko ongelma pelkästään alkoholista ja pitäisikö se lopettaa kokonaan vai auttaisiko joku tehokuuri? Gefilus MAX- juomaa ajattelin ruveta nauttimaan päivittäin ja samalla tarkkailemaan tilannetta. Lääkäriin meno ei ole luonteeni vuoksi ole ollut oikein vaihtoehto, joten toivonki hartaasti löytäväni apua muualta! Kiitos!