Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleisimpiä toiminnallisia vatsavaivoja toiminnallisen dyspepsian, ummetuksen ja ripulin lisäksi.

Toiminnalliset vatsavaivat ovat yleisiä, hyvänlaatuisia ruoansulatuskanavan oireita, joille ei ole osoitettavissa elimellistä syytä.

Yleisimpiä toiminnallisia vatsavaivoja ovat ärtyvän suolen oireyhtymä (irritable bowel syndrome, IBS), toiminnallinen dyspepsia (ylävatsavaivat), toiminnallinen ummetus ja ripuli. Diagnoosin perustana ovat potilaan oireet.

Toiminnallisiin vatsavaivoihin ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan saada merkittävästi lievennettyä elämäntapa- ja ruokavaliomuutoksilla ja tarvittaessa lääkehoidolla.

Lähteet:

Camilleri M., Katzka DA. Genetic epidemiology and pharmacogenetics in irritable bowel syndrome. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 2012, 302(10):G1075-84.

Mustajoki P. Ärtyvän suolen oireyhtymä, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Voutilainen M. Toiminnalliset suolistovaiva ja ärtyvä suoli-oireyhtymä (IBS), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Hillillä M. Ärtyvän suolen oireyhtymä, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Terve.fi

Ärtynyt suoli vai mikä?

Hei, olen 48-vuotias mies, minulla on ylipainoa, painan 136 kg ja olen 181cm pitkä.  Minulla on lievä uniapnea, ja olen kärsinyt masennuksesta. Masennuslääkkettä käytän(sertralin), mutta asia on paremmalla tolalla. Olen nyt pudottanut painoa 8 kg, ja olen hyvin päässyt kuntoilun makuun. Painon pudotuksen ohessa olen halukas pääsemään eroon vaivasta joka minua on vaivannut ainakin kymmenen vuotta. Minulla on aika herkkä vatsa, ja joudun menemään vessaan nopeasti jos sinne edes ehdin. Tämä ei vaivaa montaa kertaa päivässä, korkeintaan ehkä kerran tai pari. Ehkä 90% hätäisistä käynneistä tulee ruokailun jälkeen, joskus jopa kesken Ruokailun tai ruokailun heti ruokailun jälkeen. Tuntuu siltä että liikkeelle lähtö myös nopeuttaa prosessia, joskus kävelylenkeillä tai aamulla mennessä bussipysäkille alkaa vatsa toimimaan ja joutuu menemään ulostamaan jonnekin. Olen huomannut myös että kun joutuu jännittämään että tuleeko hätä, niin alkaa suoli toimimaan vielä nopeammin, ikäänkuin stressi asiasta antaisi potkua. Joskus taas on monta päivää ettei ole mitään. Hankin apteekista keliakia testin, ja sen mukaan minulla ei ole keliakiaa. Ostin myös testin jolla voitiin testata onko minulla laktoosi-intoleranssia, testi oli jonkinlainen DNA-testi johon otettiin sylkinäyte, eikä minulla ollut sen perusteella sitäkään vaivaa ensisijaisesti, mitä tämä sitten ikinä tarkoittaakaan. Kävin myös lääkärissä, joka ohjasi minut paksusuolen tähystykseen. Sillä siis tutkitaan löytyykö suolesta jotain vikaa. Jossain määrin minusta tuntui tämä liioiteltulta, toisaalta olen ymmärtänyt että juuri löysät ulosteet voivat aiheitua monista taudeista. Mm tällä tavalla voi oireilla jos on suolistosyöpä. Minulla ei ole ollut verta ulosteissa ollenkaan, joskus on ollut kirkasta verta jota tulee enemmänkin vessapaperiin. Hemoklobiini ei ole alhainen, mutta minulta otetaan myös verikokeita. Voiko syöpä oireilla näin jopa 10 vuotta? Käsittääkseni se aiheuttaa myös uupumusta, jota minulla on, mutta se mielestäni johtuu huonosti nukutuista öistä joka taas johtunee uniapneasta. Jaksan kuitenkin muuten ihan hyvin. Onko syövän pelko turha? Äitini kuoli syöpään, mutta hänellä oli kohdunrungonsyöpä joka ei ole mikään perinnöllinen, josta pitäisi vetää johtopäätöksiä. 
Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä