Tämä syöpä uhkaa, jos harrastat suuseksiä

Sen luultiin olevan lähinnä vain naisten vaiva. Sitten myös miehiä alkoi kuolla. Yksi riskitekijä on suuseksi useiden eri kumppanien kanssa.

Menshealth.com kertoo idaholaisesta hotellinjohtaja Eric Statlerista, joka vitkutti lääkärillemenoa kipeän viisaudenhampaansa kanssa. Viimein hän meni hammaslääkäriin, mutta helpotusta ei tullut, vaikka hammas poistettiin.

Edelleen hänen oli vaikea pureskella. Lisäksi hän laihtui, ja olo oli kuin piesty. Hän meni uudestaan hammaslääkäriin, joka lähetti hänet nenä- ja kurkkutautispesialistille. Diagnoosi oli selvä: suusyöpä.

Tämä oli järkytys urheilevalle, terveitä elämäntapoja noudattavalle miehelle.

Näkymätön vihollinen

Yhä useammin suusyöpädiagnoosin saa nuori mies, jonka terveydentila on aiemmin ollut hyvä. Riskitekijänä on HPV (Human Papilloma Virus) eli papilloomavirus, joka on usein esimerkiksi naisten kohdunkaulan syövän taustalla.

Esimerkiksi Suomessa on rokotettu nuoria naisia HPV-rokotteella, jonka arvioidaan suojaavaan muun muassa kohdunkaulan syövältä. Rokote suojaa ihmisen papilloomaviruksen aiheuttamilta pitkittyneiltä infektioilta.

Suuseksi ei ole turvaseksiä

Joskus papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä nimitetään seksisyöviksi, koska virus leviää helposti sukupuolikontaktissa.

Menshealthin jutussa esitetään arvio, että puolet kaikista seksuaalisesti aktiivista ihmisistä saa jossain vaiheessa elämäänsä tämän virustartunnan. Jopa 99 prosentilla tartunta ei kuitenkaan aiheuta oireita.

Äskettäin tutkijat ovat löytäneet yhteyden papilloomaviruksen ja suusyövän välillä. On jopa sanottu tämän viruksen olevan viemässä sijaa alkoholilta ja tupakalta isoimpana riskitekijänä suusyövälle.

Syy tähän on seksitapojen muutos: suuseksistä on tullut entistä suositumpaa. Toisaalta jotkut tutkijat uskovat, että jopa pelkkä suuteleminen virustartunnan saaneen kanssa voi tartuttaa.

Riski kohoaa, jos on useita eri suuseksikumppaneita.

Lue lisää:
Onko suu- tai anaaliseksi seksiä lainkaan?
Näillä aloilla harrastetaan eniten työpaikkaseksiä
Tiesitkö nämä 10 asiaa seksistä?
Seksiä ekoystävällisesti - vinkkejä ekologiseen ehkäisyyn

Parempaa seksiä joogan avulla

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.