Katkokävely eli klaudikaatio

Jaloissa valtimonrasvoittumistauti esiintyy katkokävelynä eli klaudikaationa. Klaudikaatio tarkoittaa toisessa tai molemmissa jaloissa, yleensä pohkeissa, kävellessä esiintyvää kipua, joka helpottaa levossa tai ns. lämpiämisen jälkeen. Kipu johtuu valtimoiden verenkierron heikentymisestä, jonka syynä on yleensä ateroskleroottinen ahtautuminen tai tukkeuma. Lepotilassa potilailla ei ole oireita. Tilanteen muuttuessa uhkaavaksi raajojen hyvinvoinnille, ilmaantuvat samat oireet jo levossa ja lisäksi jalka kylmenee, iho kalpenee ja pulssit vaimenevat. Monille voi kehittyä huonosti paranevia kroonisia ihohaavoja.

Riskitekijöiden hallintaan kuuluu etenkin tupakoinnin lopettaminen ja ruokavalion sekä lääkehoitojen lisäksi hoito perustuu liikuntaan. Yleensä liikunta parantaa kävelykykyä niin, että päivittäiset toimet onnistuvat helpommin ja kivuttomammin. Sopeutuminen liikuntaan saattaa lisätä jalkalihasten verenkiertoa ateroskleroottisen tukoksen (ns. kollateraalien eli ohittavien sivuvaltimoiden avautumisen) ansiosta. Kriittisissä tilanteissa tai hankalissa oireissa erikoislääkärit arvioivat valtimokuvausten perusteella mahdollisuuksia kajoaviin hoitoihin, kuten pallolaajennukseen ja ohitusleikkaukseen.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.