E-vitamiini (tokoferoli)

E-vitamiini on tärkeä elimistön antioksidantti eli hapettumisen estäjä. Se on rasvaliukoinen, joten se voi varastoitua elimistöön. Tärkeitä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt ja -margariinit sekä kokojyvävalmisteet. E-vitamiinin puutosta on tavattu imeytymishäiriöiden yhteydessä ja keskosilla.

E-vitamiinin mittayksikkö on milligramma (mg).

E-vitamiini, vaikutus

E-vitamiineja tunnetaan kahdeksan eri muotoa, joista d-alfa-tokoferoli on biologisesti aktiivisin ravinnosta parhaiten saatava muoto. Tokoferoleja ja tokotrienoleja on pääasiassa kasvikunnasta peräisin olevissa elintarvikkeissa.

E-vitamiini toimii elimistössä antioksidanttina eli hapettumisen estäjänä. Lisäksi se estää valkuaisaineiden SH-ryhmien hapettumista, vaikuttaa elimistön rasvahapposynteesiin, vaikuttaa verihiutaleiden toimintaan, säätelee veren kolesterolitasoa, edistää verenkiertoa ja parantaa soluvälitteistä immuunivastetta.

C-vitamiini edistää E-vitamiinin toimivuutta.

E-vitamiini on elimistön tärkein lipidifaasin antioksidantti. E-vitamiini suojelee solujen rakenteita sieppaamalla niitä vaurioittavia vapaita radikaaleja ja katkaisemalla vapaiden radikaalien käynnistämän lipidiperoksidaatiota aiheuttavan ketjureaktion. E-vitamiini toimii myös immuunipuolustuksessa parantaen immuunivastetta.

Eläinkokeet ovat antaneet viitteitä siitä, että E-vitamiinilla olisi jossain määrin suojaava vaikutus syöpää vastaan. Joissakin väestötutkimuksissa on todettu, että seerumin matalan E-vitamiinitason ja eräiden syöpämuotojen (esim. suulimakalvo-, ruuansulatuskanava-, prostata- ja keuhkosyöpä) ilmenemisen välillä on käänteinen korrelaatio.

Uusimmat tutkimukset viittaavat siihen, että E-vitamiinilla on osuutta myös sydän ja verisuonitautien ehkäisyssä. E-vitamiini estää esim. "huonon kolesterolin" eli LDL:n valtimoiden rasvakovetustaudille (ateroskleroosille) altistavaa hapettumista. Eräissä suurissa seurantatutkimuksissa on todettu E-vitamiinivalmisteiden käytön pienentävän riskiä sairastua sydän ja verisuonitauteihin: Naisilla sepelvaltimotaudin (koronaaritaudin) riski laski 40 % (seuranta aika 8 v.). Miehillä lasku oli 36 % (seuranta aika 4 v.).

E-vitamiini estää myös verihiutaleiden yhteenliimautumista eli adheesiotaipumusta sekä siitä johtuvaa tukkeumien (verisuonitrombien) muodostusta. E-vitamiinia onkin käytetty verenkiertohäiriöiden, esim. katkokävelyn hoitoon. Lisäksi on kliinisiä viitteitä siitä, että E-vitamiini estäisi myös vanhuudenkaihin kehittymistä. Näyttö väestötasolla tosin vielä puuttuu.

E-vitamiini, tarve

E-vitamiinin vähimmäistarve on

naisilla: 8 mg/vrk

miehillä: 10 mg/vrk

lapsilla: 6-7 mg/vrk

Tarve saattaa kasvaa sairauksien aikana, toipilaana, raskauden ja imetyksen aikana tai kovassa fyysisessä rasituksessa. Lisäksi yksipuolinen ravinto, epäsäännölliset elämäntavat sekä dieetti- ja laihdutuskuurit lisäävät tarvetta.

Keskimääräinen E-vitamiinin saanti ravinnosta on 8-10 mg/vrk eli suositusten mukainen.

E-vitamiini, puutos

Merkittävää E-vitamiinin puutosta on ihmisillä tavattu lähinnä keskosilla tai niillä, joilla on imeytymishäiriöitä. Eläimillä E-vitamiinin puute aiheuttaa mm. steriliteettiä.

Rasvaliukoisten vitamiinien saanti häiriintyy hyvin vähärasvaisen ravinnon takia sekä suoliston imeytymishäiriöissä ja maksataudeissa.

Saanti

E-vitamiinin hyviä lähteitä ovat kylmäpuristamalla valmistetut auringonkukka-, soija-, maissi- ja rypsiöljyt sekä kasvimargariinit.

Lisäksi E-vitamiinia saa

  • kokojyvävalmisteista
  • vehnänalkioista
  • parsa- ja ruusukaalista
  • munankeltuaisesta
  • kalan mädistä sekä pähkinöistä.

Päivän tarve saadaan esimerkiksi ruokalusikallisesta auringonkukkaöljyä ja kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä. Suomalaiset saavat keskimäärin riittävästi E-vitamiinia ravinnosta.

Rasvaliukoisuudestaan huolimatta E-vitamiini on mahdollisen yliannostelun suhteen varsin turvallinen suun kautta nautittuna. Edes suurista annoksista sairauksien hoidon yhteydessä ei ole seurannut myrkytysoireita.

Laboratoriotutkimuksissa E-vitamiinin määrä selvitetään veren seerumista (S -E-vit). Viiteväli on yli 12 mikromol/l. Tulos suhteutetaan yleensä seerumin rasvapitoisuuksiin, jolloin suhteen S -E-vit (mikromol/l) / S -Kol (mmol/l) tulee olla yli 2.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.