Peräaukon kutina on kiusallinen vaiva

Kaupallinen kumppani

Peräaukon kutina eli pruritus ani ei ole sairaus, vaan oire. Kutinaan liittyy usein myös kirvelyä. Oireet vaihtelevat intensiivisestä kutinasta lieviin tai oireettomiin jaksoihin. Kutina alkaa ihon vaurioitumisen ja hautumisen seurauksena. Ihorikkeymä aluksi kirvelee ja parantuessaan alkaa kutista. Raapiminen vaurioittaa ihoa uudelleen jolloin kierre jatkuu. Vähäinenkin hankaaminen esimerkiksi ulostamisen jälkeen pyyhkiessä voi ylläpitää kutinaa.

Peräaukon kutinan syitä on monia

Kutina voi liittyä peräpukamiin, peräaukon haavaan, kondyloomaan tai pidätyskyvyn heikkouteen. Näille on yhteistä hygieniaongelma eli uloste ärsyttää ja vaurioittaa ihoa peräaukon ympäristössä. Harvinaisempia syitä ovat peräaukon seudun ihosairaudet, kihomadot tai jopa pahanlaatuiset kasvaimet. Kutina voi olla myös psykosomaattinen oire, ja raapiminen aiheuttaa ihovaurion. Rikkoutuneelle iholle voi pesiytyä myös hiivasieni.

Peräaukon kutinan tutkiminen

Erityistutkimuksia ei tarvita. Perustutkimuksena on silmämääräinen tarkastelu, jolloin voidaan havaita esimerkiksi haavaumat ja ihon värimuutokset. Peräaukkokanavan tähystyksellä eli proktoskopialla voidaan todeta esimerkiksi sisäiset pukamat. Koepaloja ei yleensä tarvita kuin erityistapauksissa.

Hoidossa keskitytään kutinan aiheuttavaan tekijään

Jos kutinan syy on jokin altistava tekijä kuten pukamat tai ihosairaus, on hoito kohdistettava siihen. Suurimmassa osassa tapauksista on keskityttävä paikallishoitoon. On huolehdittava hyvästä paikallishygieniasta; kerran päivässä pesu ilman saippuaa ja ulostamisen jälkeen pesu, paperin käytön sijasta, käsisuihkulla. Liiallinen vedellä peseminen toisaalta voi myös altistaa kutinalle. Iho kannattaa kuivata pyyhkeellä taputtelemalla ja tärkeää on välttää hankaamista. Ihon hautumista voi vähentää ilmakylvyillä.

Hoitoon voidaan lisätä myös sienilääkettä ja kortisonia sisältävää voidetta lyhyinä kuureina. Pitkäaikainen kortisonin käyttö voi ohentaa ja vaurioittaa ihoa pysyvästi. Joskus voi ruokavaliollakin olla merkitystä; voimakkaat mausteet saattavat kulkeutua ruuansulatuskanavan läpi ja ärsyttää peräaukon ihoa.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.