Ruokatorven ahtauma

Pitkään hoitamattomana jatkunut esofagiitti voi johtaa ruokatorven limakalvon arpeutumiseen, joka voi ahtauttaa tai jopa tukkia ruokatorven (ns. peptinen striktuura). Useimmiten striktuura voidaan hoitaa pallolaajennuksella tähystyksen yhteydessä tähän perehtyneessä ja resursoidussa tähystysyksikössä. Toimenpide vaatii usein yön yli sairaalaseurantaa, sillä toimenpiteeseen liittyy jo merkittävänä pidetty komplikaatioriski (verenvuoto, ruokatorven puhkeama, verenmyrkytys). Ahtauman taustalla voi olla myös vuosikymmeniä aiemmin sairastettu ruokatorven korroosiovaurio (esim. lipeän aiheuttamana).  Myös syöpä voi ahtauttaa ruokatorvea, joten ahtaumasta otetaan aina koepalat, mikäli sille ei ole ehdottomia vasta-aiheita.

Toistuvasta esofagiitista kärsiviä tai striktuuraan sairastuneilla, käytetään pitkäaikaista, jatkuvaa happopumpun salpaajaa suojaamaan limakalvoa taudin uusimiselta.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.