Terve.fi

Voinko saada lapsia?

Voinko saada lapsia?

Mervi Halttunen-Nieminen

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen

Kysymys:

Olen 30-vuotias nainen. Yritämme mieheni kanssa ensimmäistä lastamme, mutta pelkään, että lääkkeeni tekee aikeet tyhjiksi. Silmälääkärini mukaan voin käyttää kortisonia 10 mg/päivä ja Sandimmunia 200 mg/vrk, kunnes tulen raskaaksi. Samaa sanoi neurologi, kun määräsi triptyliä 10mg/päivä. Haluaisin kuitenkin tietää, miten nämä lääkkeet vaikuttavat hedelmällisyteen. Entä mikä on mielipiteesi näiden lääkkeiden turvallisuudesta raskautta yrittäessä? Missä vaihessa näitä lääkkeitä käyttävän pitäisi mennä lääkäriin, jos raskautta ei ala kuulua? Lisäkysymyksenä: Lopetin kaksi kuukautta sitten cerazzetten, mutta kuukautisia ei ole vieläkään tullut. Pitäisikö ne käynnistää lääkkeillä? Voiko raskaaksi tulla, ennen kuin menkat alkavat? Suuri kiitos neuvoista jo etukäteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
käyttämäsi lääkkeet eivät vaikuta hedelmäälisyyteesi.Pariskunnista 80% onnistuu raskautumaan vuoden yrityksellä. Eli jos raskautta ei kuulu, ovitte vuoden kuluttua hakeutua halutessanne tutkimuksiin. Kun sinulla ei pillerin lopettamisen jälkeen ole tullut kuukautisia, voit mennä gynekologiseen tarkastukseen. Tarvittaessa kierto voidaan käynnistää ekltahormonikuurilla. Ennen ensimmäistä kuukautisvuotoa tapahtuu munarakkulan kypsyminen ja puhkeaminen, eli raskaaksi voi tulla ennen kuin menkat ovat ehtineet alkaa.

Julkaistu: 19.11.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.