Terve.fi

Voinko enää syödä kasviksia?

Voinko enää syödä kasviksia?

Kaisa Pulkkinen

Terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti

Kaisa Pulkkinen

Kysymys:

Hei! Olen 65-vuotias nainen, 151 cm, 47 kg. Viime vuoden syksyllä painoin 52. Syön päivittäin aamu- ja iltapalan sekä lämpimän lounaan, joskus napostelen aterioiden välillä.
Minulla on ohutsuoliavanne, leikkaus tehtiin 2 kk sitten. Kotona ongelmana on ruokavalio. Olin tottunut syömään kasvis- ja kalapainotteista ruokaa ja joskus broileria, punaista lihaa muutaman kerran vuodessa. Nyt syön kasviksia enää vähän, esim tomaattia ja kurkkua sekä keitettyä porkkanaa. Mutta avanteelle eivät näytä sopivan mm keitetty parsakaali tai munakoiso tomaattikastikkeessa vaikka pureskelen hyvin. Jos jätän paljon kasviksista pois, mitä otan tilalle? Punaisesta lihasta en pidä enkä ole syönyt sitä myöskään eettisistä ja ekologisista syistä. Kasvisruokaa taas haluaisin syödä, pitääkö sen olla pelkkää sosetta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, kiitos kysymyksestä.

Pohdit, millaista kasvisruokaa uskallat nyt syödä.
Tukkeumavaara on suurimmillaan ensimmäisinä kuukausina avanteen laiton jälkeen. Tunnista siis ruokavaliostasi helposti tukkeumaa aiheuttavat ruoat, joita ovat pähkinät, jyvät, kokonaiset mantelit ja siemenet, tuore ananas, lehtisalaatti, sitkeä liha, uudet perunat, sienet, parsa, kuorelliset ja siemenelliset tuoretuotteet. Kokeile näiden tilalla perunaa, hedelmiä ja kasviksia kuorittuna (myös kurkku ja tomaatti), sitrushedelmiä puristettuna sekä runsassiemenellisiä marjoja kuten lakkaa ja vadelmaa siivilöitynä. Suosi kalaa ja mureaa lihaa. Sieniä voi yleensä nauttia jauhettuna tai hienoksi hakattuna.

Mikäli olet huolissasi painossa tapahtuneesta muutoksesta, voit hyvin kokeilla lisätä päivääsi päivällisen ja 1-2 välipalaa. Energian määrää voit kasvattaa myös lisäämällä öljyn, kasvipohjaisen margariinin tai avokadon määrää ruokavaliossasi.

Oletkin jo tehnyt huomioita, että ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet ovat yksilöllisiä. Kypsentämällä, hienontamalla, pieninä annoksina nauttimalla ja hyvin pureskelemalla voit auttaa ruokaa kulkemaan hyvin. Suoli sopeutuu vähitellen sietämään myös huonommin sulavia ruokia. Niitä voi kokeilla ruokavalion monipuolistamiseksi toipumisen edetessä pieniä määriä, yhtä aina kerrallaan. Vain toistuvasti oireita aiheuttavat ruoka-aineet kannattaa jättää kokonaan pois ja korvata sopivammilla.

Jos painonlasku ei pysähdy tai et onnistu monipuolistamaan ruokavaliotasi omin voimin, varaa toki aika ravitsemusterapeutille tai avannehoitajalle tarkempaan ruokavalio-opastukseen.

Aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen,
Kaisa

Julkaistu: 14.4.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.