Terve.fi

Voiko kuukautisia siirtää?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 23.9.2013

Kysymys:

Olen lähdössä lomamatkalle ja haluaisin siirtää kuukautisiani. Kärsin ajoittain migreenistä. Syön minipillereitä, sillä e-pillereiden käytössä olisi gynekologin mukaan liikaa riskejä. Onko minulla mitään keinoa siirtää kuukautisiani?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä minipillereitä käytetään päivittäin ilman taukoa. Osalla minipillereiden käyttäjistä kuukautisvuodot jäävät kokonaan pois ehkäisyn ajaksi. Joillain kuukautisvuodot tulevat niukkoina, epäsäännöllisinä tiputteluvuotoina. Toisilla taas oma kuukautiskierto säilyy säännöllisenä pillereistä huolimatta. Kuukautisten väli pitenee usein muutaman kuukauden käytön jälkeen.Kuukautisten siirto minipilleriehkäisyn aikana on hankalaa. Pillereitä ei voi yhdistelmäehkäisypillereiden tapaan tauottaa viikoksi ilman, että se vaikuttaa ehkäisytehoon. Jos osa vuotopäivistä on minipillereiden aikana kovin runsaita, voi vuodon määrää hillitä hyytymistä nopeuttavalla traneksaamihappo-lääkityksellä. Lääke vaatii lääkärin kirjoittaman lääkemääräyksen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.