Terve.fi

Virtsan jälkitiputtelu vaivaa

urologian erikoislääkäri

Riitta Rönkä

Kysymys:

Hei. Olen 21 vuotias nainen, en ole synnyttänyt. Olen kärsinyt jo varmaan yli 2v virtsan jälkitiputtelusta. Heti vessassakäynnin jälkeen tippuu virtsaa housuihin niin että kastelee eikä voi olla yhtään ilman sidettä. Virtsaputken suulta löytyi kysta joka leikattiin viime elokuussa. Kolmeen viikkoon sen jälkeen tiputtelua ei ollut, sitten alkoi taas. Urologikaan ei siinä kuitenkaan enää näe eikä tunne mitään, kystoskopiassa ja magneettikuvassakaan ei näy mitään. Gynekolokin mielestä ei ole mitenkään löysät lantiopohjanlihakset. Yskiessä tms tätä ei tapahdu, vain vessassa käynnin jälkeen. Virtsaamistarve on aina ollut hyvin tiheä. Todella ikävä vaiva, mistä voi johtua ja mitä sille voi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Vaivasi on ikävä ja hiukan vaikeasti tutkittavissakin. Kysymyksestäsi ei käy ilmi, onko magneettitutkimus tehty varjoainetehosteisena? Näin tulisi tehdä, jolloin nähtäisiin riittävän tarkasti virtsaputken rakenne, voitaisiin poissulkea ettei kysta ole uusinut tai ettei ole ilmaantunut uutta kystaa. Tällainen epäily herää, kun tiputtelu oli hetken aikaa poissa leikkauksen jälkeen. Toki myös virtsatieinfektio tulee poissulkea virtsanäytteellä. Mikäli magneettitutkimuksella ei saada selvyyttä vaivaan, voi tehdä urodynaamisen tutkimuksen eli virtsarakon toiminnallisen kokeen, jossa voidaan mitata myös virtsaputken sulkupaine ja samalla selvittää tihentynyttä virtsaamistarvetta eli liittyvätkö nämä kaksi oiretta toisiinsa. Sinulle on varmaan tehyt virtsateiden varjoainetutkimus, jolla on poissuljettu virtsajohtimen poikkeava laskukohta virtsaputken alueelle. Näitä tutkimuksia ehdottaisin alkuun vaivasi lisäselvittämiseksi.

Julkaistu: 4.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.