Terve.fi

Vino vatsalihas

Vino vatsalihas

Antti Eronen

Fysioterapeutti, CMP

Antti Eronen

Kysymys:

Moi, treenasin aika ahkerasti vatsalihaksia n. vuosi sitten kun yhtenä päivänä huomasin että oikean puolen vino vatsalihas muljahtaa kun nauran ja hengitän syvää, sen tuntee myös kun pitää kättä siinä vinojen vatsalihasten kohdalla. Siihen ei satu eikä särje. Kun vedän vatsan sisään ja työnnän lantiota eteenpäin huomaan että tämän oikean puolen alin kylkiluu on vähän koholla ja kylkiluun pää on vähän kipeä kun sitä tunnustelee sormilla. Kun venytän kylkeä niin tunnen siinä kylkiluun kohdalla kireyttä/ paineen tuntua.Tätä on jatkunut nyt vähän yli vuoden, mutta se ei ole pahentunut vaan pysynyt samana. En ole käynyt lääkärissä, koska se ei ole haitannut minua, eikä sitä oikeastaan huomaa paitsi silloin kun nauran. Osaatko yhtään sanoa mistä tämä voisi johtua? Olen 20-vuotias nainen, perus terve ja hoikka. Olen aina ollut liikunnallinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi
Alimmat kaksi kylkiluuta ovat ns. kelluvia kylkiluita, jotka eivät kiinnity etupuolella mihinkään. Vinot syvemmät vatsalihakset kiinnittyvät mm. tuonne toiseksi alimpaan ja kelluvaan kylkiluuhun. Kuulostaisi siltä, että olet saattanut saada ahkeralla vastalihasharjoittelulla tuon alimman kylkiluun asennon muuttumaan siten, että se työntyy ulos lihaksia aktivoimalla tai asentoa muuttamalla. Tuo muljahduksen tunne voi tulla siitä kun lihaksen aiemmin stabiili kiinnitysalue ei olekaan niin stabiili.
Jos et huomaa ylävartalon kierroissa, sivutaivutuksissa tai eteen sekä taakse taivutuksissa mitään rajoitteita tai kipuja, ei asialle tarvitse tehdä mitään. Voit kuitenkin kokeilla tuon alueen lihaksiston venytystä, jos sillä saataisiin tuo kylkiluun asento paremmaksi. Makaa vasemmalla kyljellä suurehko tyyny tai pyyherulla kyljen alla kylkiluulinjan ja lantion välissä. Anna oikean jalan painua alustaan ja kurota oikeaa kättäsi pään yläpuolelle. Hengitä syvään, kurota ja rentoudu. Tee näin muutaman kerta.

Julkaistu: 24.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.