Terve.fi

Viiltävää kipua ja oksentelua

Viiltävää kipua ja oksentelua

Jukka Sirén

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén

Kysymys:

Hei, olen 17-vuotias nainen. Minulla alkoi alavatsassa viiltävä kipu joka paikottui lopulta oikealle puolelle alavatsaa. Kohta oli tärinä herkkä. Eli esim. hyppiminen tai kävely sai viiltävän kivun voimistumaan. Minulla ei ollut tuolloin kuumetta eikä muita oireita. Valtava kipu kesti pari päivää jonka jälkeen helpottui. Sen jälkeen aina välillä mahanpohjasta vihlaisi kovaa, mutta kiputila ei kestänyt pitkään. Epäiltiin tuolloin umpilisäkkeen tulehdusta, mutta sitten jatkuva kiputila lakkasi, kun umppariin kuuluu kivun voimistuminen. Joten annoin asian olla vaikka aika ajoin mahaa äkisti vihlaisi.
Noin kahden viikon jälkeen heräsin aamulla pahoinvoivana enkä pystynyt syömään. Seuraavan yön oksentelin rajusti ja mikään ei pysynyt sisällä. Minua kouristi mahaan ja viilteli alavatsaan. Viiltävä kipu keskittyi enemmän oikealle ja vasemmalle puolelle alavatsaa. Mahaa kouristi taas navan yläpuolelta keskeltä mahaa. Neljän päivän syömättömyyden ja kolmen päivän jatkuvan oksentelun takia menin sairaalaan tippaan. Olin erittäin väsynyt ja heikko sekä jatkuvasti mahaa viilteli ja kouristi. Sain sitten sairaalassa seuraavana päivänä jo vähän syötyä kun antoivat kipu ja pahoinvointi lääkettä. Lääkäri kertoi minulla olevan munuaisarvot koholla, mutta johtuvan siitä, että olen kuivunut. (en ollut juonut enkä syönyt melkein neljään päivään.)
Nyt olen päässyt kotiin ja vähän onnistunut syömään. Minua yhä vihloo molemmille puolille alavatsaa, muttei enää mahaa kourista. Vihlova kipu ei ole jatkuvaa, mutta kestää jonkin aikaa. Lämpöä nousi eilenä illalla ja vointini heikkeni ja päätä särki kovaa.
Lääkäri ei osannut sanoa kun olin sairaalassa, mikä minulla oli. Eihän tuo ollut mikään oksennustauti perustellen sitä sillä, ettei kukaan muu perheestäni ole sairastunut samaan. En ole käynyt ulkomailla eikä kukaan läheiseni, josta olisin voinut saada jonkun bakteeri tartunnan. Työpaikalla ei ole liikkeellä oksennustautia. En ole myöskään raskaana.
Minulla ei ole ollut aikaisempia sairauksia ja olen perus terve naisen alku.
Mistä voisi olla kyse?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, umpilisäkkeen tulehdukselta vaivasi ei oikein vaikuta. Jälkimmäinen sairaalaepisodi kuulostaa gastroenteriitiltä, eli ripulitaudilta, joista osa on bakteerien, osa virusten aiheuttamia, osa tarttuu kuin flunssa, osa tulee ruoasta. Oirekuvasi perusteella varmaa diagnoosia ei pysty arvaamaan, kuten sairaalassakaan ei pystytty. Ensimmäinen vihlonta kuulostaa ehkä jkl. munasarjaan liittyvältä vaivalta, mutta tämä on vain arvausta, eikä siitäkään tarvitse huolestua, näitä vain joskus voi esiintyä. Jos vaivasi menee viikossa parissa ohi, eikä uusiudu, en olisi siitä huolissani. Jos vaivat jatkuvat tai uusiutuvat, vaatii tilanteesi luonnollisesti jatkotutkimuksia sairaalan poliklinikalla.

Julkaistu: 18.9.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.