Terve.fi

Verta ulosteessa - 88875

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu: 17.3.2018

Kysymys:

Hei, olen 41-vuotias nainen. Minulla on parin viimeisen vuoden aikana esiintynyt säännöllisesti noin kerran viikossa ulostaminen yhteydessä hieman verta pyyhkimisen lopuksi. Samalla on tuntunut hieman kirvelyä peräaukon reunalla suihkussa käymisen yhteydessä. Suoli toimii säännöllisesti kerran päivässä, koostumus vaihtelee hieman, välillä löysempää mutta ei ripulia, välillä kiinteämpää pökälettä. Tällä hetkellä paperiin ei jää verta mutta minulla ihan alkuvuodesta meni yksi päivä maha yllättäen sekaisin ja kävin vessassa melkein ripulilla useita kertoja ja ulosteen seassa punaista ilmeisesti verta. Samaan aikaan tuntui, että oli ilmaa paljon vatsassa. Ilman tunne jatkui jonkun päivän. Tämän jälkeen vatsa toimi normaalisti pari kuukautta eikä wc paperiin jäänyt verta. Nyt eräänä iltana yllättäen tuli yksi löysä pieni uloste ja siinä ulosteen mukana hieman hailakan punaista verta. Ilmaa mahassa usean päivän. Tämän jälkeen kävin lääkärissä ja lääkäri ei löytänyt tunnustelemalla pukamia, haavaumia, kyhmyjä tai tutkittaessa verta. Sain kuitenkin lähetteen tähystykseen ja ohjeen tehdä kolmen päivän ulostetestin. Nyt olen kiinnittänyt huomion ulosteisiin ja ne näyttävät muuten normaalilta ruskealta mutta pari kertaa olen havainnut ulosteen seassa/pinnalla joitain punertavia laikkuja, eivät ole isoja kooltaan mutta näyttävät hailakan punaisilta, enemmän kirkasta, ei lainkaan tummaa punaista tai mustaa. Ilmeisesti laikut ovat verta? Uloste muutoin vaalean ruskeaa. Vatsakipuja ei ole ja uloste koostumukseltaan normaalia. Viittako veri ja oireet pahanlaatuiseen kasvaimeen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Todennäköistä on, etteivät oireesi viittaa pahanlaatuiseen kasvaimeen. Tähystys tulee luonnollisesti tehdä, ja vasta sen jälkeen asiasta tulee lopullinen varmuus. Menneet oireesi voisivat johtua ohi menneestä vatsataudista tai suolitulehduksesta ja peräaukon pienistä parantuneista haavaumista. Haavaumia tai pukamia ei aina pysty tuntemaan tunnustelemalla, ne näkyvät paremmin tähystyksessä. Asiaa ei kannata pelätä, mutta en jäisi puoleksi vuodeksi odottamaan tähystykseen pääsyä, kuukauden pari voi hyvin odotella… Tsemppiä, ei kuulosta onneksi vakavalta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.