Terve.fi

Väsymys - 73501

Väsymys - 73501

Simo Saarijärvi

Psykiatrian professori, psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri.

Simo Saarijärvi

Kysymys:

Laitoin sinulle aikasemmmin viestiä.

Asun siis vanhempien kanssa vielä Kiuruvedellä, mutta opiskelen iisalmessa kotoa käsin eli joudun joka päivä heräämään klo.6. Ja viikonloppuisin olen yöllä pizzeriassa 8h. Minua on vähän huolettanut se ku äitini on puhunut talon myymisestä ja että mie ja isä muutettais omaa asuntoo, ja koulu kiusaamistakin on ollut. Olen ottanut melatoniinia aina 1krt/pv ennen nukkumaan menoa.Noin 1-2 h ennen nukkumaan menoa olen siis ottanut sen lääkkeen. Olen vähän ylipainoinen,mutta muuten fyysisesti olen kunnossa. Koulussa meillä on suurimaksi osaksi teoriaa eli aika vähäsen käyttänön hommia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, kiitos kysymyksestä ja täydentävistä tiedoista. 

Sinun kannattaa varata aika terveyskeskuslääkäriltä. Hänen kanssaan voit jutella väsymyksestä. Ja hän päättää haluaako hän tarkistuttaa vaikka hemoglobiinin, verensokerin tai kilpirauhasen  toiminnan. Mutta kyllä todennäköisin syy on psykossosiaalisesti rasittavasta elämän tilanteessasi. Vanhempasi ovat eroamassa, jos oikein ymmärsi. Sinä olet siirtymässä omanna aikuisen elämääsi. Joudut herämään joka aamu varhain. Yötyö viikonloppuisin syö kyllä voimia kovasti. Voisitko pitää ainakin taukoa siinä? Katsoin nettisivuilta Iisalmen mielenterveyspalveluita ja kas, Sieltä löytyi tällainen paikka kuin Lasten ja nuorten palvelut. “Nuorten työryhmä tutkii 14-20  nuoria.” Puh. on 017-272 2286. Päästäksesti sinne arvioon Sinun pitää pyytää tk-lääkäriltä lähete, jonka jälkeen Sinut kutsutaa käymään keskustelussa ja selvittelyissä. Voit kertoa melatoniini hoitoyrityksistäsi, ja selvitellä elämäntilannetasi ja oirettasi, väsymystä.

Onnea matkaan!

Simo

Julkaistu: 25.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.