Terve.fi

välipalat

välipalat

Kaisa Pulkkinen

Terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti

Kaisa Pulkkinen

Kysymys:

Hei,
Usein kun tulen töistä kotiin, olen todella nälkäinen. Ennen kuin alan tekemään ruokaa, syön pahimpaan nälkään yleensä hedelmän. Kun ruoka noin 30 min päästä on valmis ja alan syömään, en enää tunne nälkää. Voiko näin syödä vai pitäisikö aina syömään ryhtyessä olla nälkäinen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Heippa,

Kiitos mielenkiintoisasta kysymyksestä. Ihan totta, kunnon välipala auttaa jaksamaan hyvillä mielin iltaruokaan asti.

Jäin pohtimaan kylläistä oloasi hedelmän syönnin jälkeen. Kylläisyyden tunne syntyy aivoissa, ja kylläisyyden säätely on monimutkainen kokonaisuus. Rasvasolujen tuottama kylläisyyshormoni leptiini pitää yleensä syöpöttelyn kurissa. Joillain aivot eivät jostain syystä reagoi leptiiniin riittävästi perimän tai ylipainon takia. Myös psykologiset ja sosiaaliset tekijät voivat nollata leptiinin vaikutukset, koska syöminen on sosiaalinen tapahtuma ja mielihyvän lähde.

Millaisia iltaruokia kotona teet(te), ovathan ne sinulle mieluisia? :) Ruoan maku, muoto, rakenne ja väri vaikuttavat kylläisyyteen. Mitä enemmän lajeja, sitä enemmän haluamme syödä.

Nälkä on tunteena hyvä – ohjaahan se syömään oikeaan aikaan. Syömisen hallinnan kannalta on tärkeä tunnistaa, onko kysymys nälästä, mieliteosta vai ohjaako syömistä ehkä mieliala tai tarjolla olevan ruoan määrä. Auttaisiko iltaruokaa edeltävän ”sopivan nälän” löytymiseen, jos kokeilet syödä hedelmän hieman aiemmin, vaikka jo töissä? Niin, että välipalan ja iltaruoan vällin jäisi pari tuntia.

Voisit mielestäni vielä lisätä jotain proteiinipitoista ruokaa hedelmän kyytipojaksi. Monelle mieluisa kombo on maitorahka/Skyr/ 0% kreikkalainen rahkajogurtti, hedelmä/marjat ja pähkinät. Täysipainoisesti koostettu välipala ehkäisee suuria annoskokoja tai napostelua illalla, mille liian pitkät ruokailuvälit altistavat.

Pitkittyneisiin ruokahalun muutoksiin liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä omalääkärin puoleen, joka tarvittaessa voi ohjata ravitsemusterapeutille ruokavalion tarkempaa suunnittelua varten.

Pirteää syksyn jatkoa!

-Kaisa

Julkaistu: 20.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.