Terve.fi

Tokaluokkalaisen pitkä iltapäivä

Tokaluokkalaisen pitkä iltapäivä

Sari Metsäkivi

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi

Kysymys:

Kuntamme tarjoaa vain ekaluokkalaisille iltapäivätoimintaa, ja kohta tokaluokan aloittavaa lastani jännittää olla yksin kotona. Hän haluaisi kutsua aina iltapäiviksi kavereita kylään, mutta en yhtään tykkää ajatuksesta. Pelkään, että isommalla porukalla sattuu vahinkoja. Muita vanhempia asia ei tunnu huolestututtavan, vaan heidän mielestä asia sujuu omalla painolla. Huolehdinko liikaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tokaluokkalaisten koulupäivät ovat lähes yhtä lyhyitä kuin ekaluokkalaistenkin, joten seura tosiaan olisi tarpeen. On totta, että isomman kaveriporukan päästäminen kotiin voi olla riski. Olisiko mahdollista sopia, että kerrallaan kotiin saa tulla vain yksi kaveri, ja siitäkin on sovittava etukäteen tai samana päivänä puhelimitse? Samalla kannattaa miettiä myös selvät säännöt, joita lasten on noudatettava.

Kaikkein parasta olisi, jos lasten vanhemmat voisivat sopia yhdessä, miten toimitaan. Sanoit kuitenkin, että muiden vanhempien mielestä iltapäivät sujuvat omalla painollaan. Kannattaisi ehkä kuitenkin kysäistä heiltä vielä uudemman kerran sitten, kun koulut ovat alkaneet: monelle tokaluokkalaisten lyhyet päivät saattavat tulla yllätyksenä.

Monilla kouluilla järjestetään iltapäivisin kerhoja. Niistä kannattaa kysyä luokanopettajalta heti koulun alettua. Kannattaa kysyä myös kuntanne ip-toiminnasta vastaavalta henkilöltä, järjestääkö jokin yksityinen taho ip-toimintaa, esim. seurakunta, urheiluseura tai vanhempainyhdistys. Yksityiset järjestäjät eivät ehkä rajaa tokaluokkalaisia toiminnan ulkopuolelle.

Julkaistu: 28.7.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.