Terve.fi

Todella kova nuha aina kovan rasituksen jälkeen

Todella kova nuha aina kovan rasituksen jälkeen

Minna Tervo (Tanskanen)

Liikuntatieteiden tohtori (liikuntafysiologia), Hyvinvoinnin huippuvalmentaja

Minna Tervo (Tanskanen)

Kysymys:

Olen 43 vuotias hyvän peruskunnon omaava mies, joka harrastaa monipuolista liikuntaa. Ongelmaksi on muodostunut että aina kun juoksen maksimilla Cooperin testin juoksumatolla (siis kaikki pelissä) niin saan todella voimakkaan nuhan, joka alkaa jo 1/2 tunnin päästä suorituksesta. Nenä valuu ihan vetenä ja kesto on 1-2 päivää. Tällaista ei esiinny minkään muun liikuntasuorituksen jälkeen esim kovan hiihtolenkin jälkeen, jossa nousujen jälkeen olen myös todella hengästynyt tai salibandyä pelatessa, jolloin syke tasot ovat korkealla tai tasaisen kovan 10 km juoksulenkin jälkeen, joka menee myös lähes maksimilla. Voiko tämä kieliä jostain piilevästä ongelmasta, Mykoplasma esim ja voisiko tätä jotenkin ennalta ehkäistä. Ja mistä epäilet tämä johtuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestä. Oireet ovat varsin mielenkiintoiset, koska muun rasittavan kuormituksen yhteydessä sitä ei ilmene. Jos tämä Cooper- testi on aina samassa testipaikassa eli sama testitila ja juoksumatto, saattaa itse testitilassa olla hengitysteitäsi ärsyttäviä tekijöitä. Näitä voi olla esim. huoneilman kuivuus, pöly ja juoksumatosta irtoavat hiukkaset. Lisäksi jos sinulla on testin aikana hengitysmaski ja ns. nenäklipsi, niin nämä myös voivat herkistää nenän vuotoa.

Julkaistu: 12.2.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.