Terve.fi

Teston nostaminen lisäravinteilla

Teston nostaminen lisäravinteilla

Mikko Rinta

laillistettu ravitsemusterapeutti, personal trainer

Mikko Rinta

Kysymys:

Olisin kiinnostunut boostaamaan testosteronitasoja kuntosaliharjoittelun tueksi. Markkinoilla on vaikka mitä pillereitä, joiden väitetään nostavan testotasoja. Osaatko sanoa, mitä niistä kannattaisi kokeilla? Esim. toimiiko tribulus terrestris-kapselit? Jotkut sanoo, että niistä olisi apua säännöllisen käytön jälkeen. Onko siitä haittaakaan jos kokeilee?
 

Näytä vastaus

Vastaus:

Aluksi pohjustan vastausta kertomalla muutamalla sanalla hormoneista. Hormonit ovat elimistön viestiaineita. Ne osaltaan huolehtivat siitä, että elimistö toimii kuten pitäisi. Hormonien lisäksi elimistössä viesti kulkee myös muilla tavoin, kuten hermoston välityksellä.

Hormoneja eritetään tarpeen mukaan ja niiden määrä on elimistössä säätelyn alaista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos hormonin vaikutuksen alla olevan kohteen toiminta hidastuu tai vilkastuu normaalia enemmän, hormonien määrä muuttuu nopeasti tarpeen mukaiseksi. Elimistössä ”kulkevat” viestit vaikuttavat joko positiivisesti tai negatiivisesti kohteena olevan solun toimintaan.

Koska hormonit ovat vain yksi viestinviejä, hormonitasojen suurikin vaihtelu ei suoraan kerro, miten se vaikuttaa haluttuun tapahtumaan – tässä tapauksessa lihasmassan kasvuun tai suorituskykyyn. Testosteronibuustereilla on saatu merkittäviäkin muutoksia testosteronipitoisuuteen, mutta toivottua vaikutusta lihasmassan kasvuun ja suorituskykyyn ei ole saavutettu.

Testosteronibuusterit voivat aiheuttaa myös haittavaikutuksia. Buustereiden negatiivisten sivuvaikutusten realisoituminen yksilötasolla on epätodennäköistä, mutta mahdollista. Valmisteiden todennäköisen tehottomuuden ja mahdollisten haittavaikutusten vuoksi en suosittele valmisteiden käyttöä.

Lähteitä:

Kreider RB, Wilborn CD, Taylor L, Campbell B, Almada AL, Collins R, Cooke M, Earnest CP, Greenwood M, Kalman DS, Kerksick CM, Kleiner SM, Leutholtz B, Lopez H, Lowery LM, Mendel R, Smith A, Spano M, Wildman R, Willoughby DS, Ziegenfuss TN, Antonio J: ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations. J Int Soc Sports Nutr 2010;7:7.

Rinta M. Syö, Liiku ja Kehity. Fitra 2015.  

Julkaistu: 22.4.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.