Kauneus & Terveys

Tehoa palautumiseen

Fysioterapeutti, terveysvalmentaja

Marko Pirhonen

Kysymys:

Olen harrastanut koko ikäni aktiivisesti liikuntaa, lajeina ovat olleet tanssin eri lajit, esimerkiksi baletti, jazz ja moderni tanssi. Aikanaan myös lenkkeilin. Nykyinen lajini on budo. Ongelmani ovat takareidet ja etenkin kiinnityskohdat ja pakarat. Venähdyksiä on kautta historian tullut kumpaankin reiteen liian monta, varsinkin viimeisen 10 vuoden aikana. Aktiivisimman harjoitteluiän säästyin vammoilta. Venyttely on nykyisin enemmän kuin tuskaista.Tavalliset keinot eli lämmittely ja venyttely eivät tahdo riittää. Päivätyöni on istumatyö, jota yritän tauottaa niin paljon kuin mahdollista. Lisäravinteet, magnesium, B-vitamiinit ja omegat ovat käytössä. Löytyisikö vielä jokin konsti, jolla voisin tehostaa palautumista harjoittelusta ja ennaltaehkäistä uusia vammoja? 42 vuotta on mittarissa ja toivottavasti paljon treenejä edessä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kehotyyppisi vaikuttaa sellaiselta, että lihaksistossasi olisi paljon kollageeniä, joka haittaa venyvyyttä. Lihas sinänsä venyy yleisesti ottaen hyvin, mutta muut rakenteet haittaavat sen venytystä ja venyvyyttä.Suosittelen, että panostat harjoittelussa esimerkiksi kaksi viikkoa pelkästään venyttelyyn. Luit oikein! Hyvä lämmittely ja pitkät venytykset ongelma-alueelle päivittäin, eikä pariin viikkoon juuri muuta kovatehoista treeniä. Harjoituksellisesti voisi puhua kevennetystä jaksosta. Venyttely on usein asennekysymys: liikkuvuutta voivat varmasti lähes kaikki parantaa. Liikkuvuus kasvaa vieläpä nopeasti verrattuna muihin fyysisiin ominaisuuksiin.Kannattaa myös miettiä, onko harjoittelun osalta jotain tehtävissä. Budolajeissa on yleisesti tärkeää pitää huoli liikkuvuudesta ja lämmittelystä, koska kyseessä on kontaktilaji. Kontaktilajeissa loukkaantumisriski kasvaa, jos toleranssia liikkuvuuden suhteen ei ole. Tuo jatkuva venähtely on selvä merkki siitä, että ongelma on iso ja sille tulee välittömästi tehdä jotain. Fyysisessä kunnossasi ei tuon kahden viikon jakson aikana tapahdu vielä heikkenemistä, mutta taatusti saat laatua oman lajisi harrastamiseen. Lisäksi ylläpito on aina helpompaa kuin kehittäminen.Suosittelen lisäksi hierontaa pari kolme kertaa tuohon kahden viikon tehovenyttelyjaksoon ja palautumisen parantamiseen. Muista tehdä kovatehoisten lajitreenien jälkeen aina myös huolelliset loppuverryttelyt. Pelkkä pikainen venytys ei riitä – varsinkaan sinun tilanteessasi, kun liikkuvuus on tuollainen haaste.

Julkaistu: 1.9.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.