Kauneus ja Terveys

Tarvitsenko kohdunpoiston?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu: 3.10.2014

Kysymys:

Onkohan minulla kohdun, virtsarakon ja peräsuolen laskeuma? Kohdunnapukkani roikkuu emättimen suulla. Minulla on alituiseen paineentunnetta alavatsalla ja ristiselässä.

Pissattaakin usein ja lirahtelee yskiessä. Uloste on autettava painaen emättimestä. Onkohan enää muuta vaihtoehtoa kuin kohdunpoisto? Olen 40. Minulla on ollut useita raskauksia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lantionpohjan lihaksisto tukee normaalisti ihmisen anatomiaa. Iän ja raskauksien myötä lihaksiston kunto voi heikentyä ja ympäröivät kudokset venyä. Tämän seurauksena­ kohtu voi laskeutua alemmas lantiossa. Tällöin kohdun napukka tulee lähemmäs emättimen ulkosuuta,­ joskus jopa ulos emättimestä. Vastaavasti emättimen etuseinä voi laskeutua ja venyä, jolloin virtsarakko pullistuu emättimeen päin ja aiheuttaa painetta ja vaikeuksia tyhjentää rakkoa. Emättimen takaseinän laskeutuessa peräsuoli­ pullistuu emättimen puolelle.Tämä aiheuttaa herkästi ulosteen pakkautumisen ja vaikeuksia suolen tyhjentymisessä. Suolen tyhjenemistä voi auttaa painamalla pullistunutta emättimen taka­seinää paikoilleen emättimen kautta, kuten olet tehnytkin. Edellä kuvattuja laskeumia voidaan hoitaa­ kirurgisesti niin, että emättimen etu- ja takaseinää kiristetään. Toisinaan apuna käytetään tukiverkkoa, joka asetetaan emättimen limakalvon alle. Kohdunlaskeuman tehokkain hoito on kohdunpoisto, joka tulee kyseeseen, jos raskauksia ei ole enää suunnitteilla.Laskeumia voi jonkin verran ehkäistä pitämällä huolta lantionpohjalihasten kunnosta ja välttämällä ylipainoa sekä voimakasta lantion alueen painetta aiheuttavaa ponnistelua. Myös ummetuksen tehokas hoito on tarpeen. Sinun tapauksessasi lienee syytä miettiä kirurgisia hoitoja.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.