Terve.fi

syömisongelmia

syömisongelmia

Jarmo Salo

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo

Kysymys:

Hei! meillä on pojat 9 ja 11v, jotka muuttivat n. 1,5v sitten meille pysyvästi asumaan. Edellisessä kodissa pojilla oli paljon ongelmia ja nuoremmalla mm. ruuan varastamista ja piilottamista sänkyyn kätköihin, jotka yönaikana söi. Nuoremman ongelmat ovat meille muutettua melkeimpä loppuneet, mutta olemme huolissamme vanhemmasta pojasta. Hän syö aamulla aamupalan ennen kouluunlähtöä n. 5 leipää päällisineen, jos leipä on hyvää saattaa mennä koko pussikin. Päivällä koulussa syö n 2-3 täyttä lautasta ruokaa. kotona n.2-3 täyttä lautasta myös, söisi enemmänkin jos ruokaa olisi tarjolla. ja illalla vielä sen 5 leipää. Jokaisen aterian jälkeen poika on aivan ähkyssä, hädintuskin jaksaa kävellä. Usean kerran synttäreillä tai juhlissa ollessa on ahminut niin paljon päivän aikana herkkuja että illalla on pahaolo ja yöllä joudun siivoamaan oksennuksia. Hän toki harrastaa myös koripalloa 3 kertaa viikossa ja pyöräilee jokapäivä taksille ja takas yhteensä n 5km. Onko tämä ruuankulutus tuon ikäisellä 11v, (tammikuussa 12v) pojalla normaalia vai onko syytä huoleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Perusperiaate lasten ruokailussa on, että aikuinen päättää laadun ja lapsi määrän. Määrän sopivuutta arvioidaan lähinnä kasvukäyrien avulla. Jos lapsen ruokavalio on monipuolinen ja paino lisääntyy sopivasti suhteessa pituuteen, ei ongelmaa siinä suhteessa ole. Jos lapsen syöminen taas aiheuttaa hänelle oireita (esim. ähkyä), syömisessä on ongelma, johon kannattaa puuttua. Muutenkin, jos lapsen syömisessä tai ruokavaliossa on askarruttavia asioita, ne kannattaa ottaa puheeksi esim. terveydenhoitajan kanssa, jotta tilanne voitaisiin arvioida yksilöllisesti ja suunnitella mahdollisista toimenpiteistä ja seurannasta.

Julkaistu: 10.12.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.