Kauneus & Terveys

Syöminen lenkin jälkeen

Syöminen lenkin jälkeen

Anette Palssa

TtM, ravitsemusterapeutti

Anette Palssa

Kysymys:

Olen 19-vuotias nainen. Olen kova lenkkeilemään, ja syksyllä tähtäimessä onkin puolimaratoni. Lenkin jälkeen pyrin syömään aina vähintään tunnin sisällä ja juomaan paljon vettä. Syön yleensä ruisleipää leikkeleen ja juuston kanssa, maitoa tai jogurttia ja hedelmiä. Syömisen jälkeen maha menee usein todella sekaisin ja minulle tulee ripuli.

Minulla on lievä laktoosi-intoleranssi, mutta tämä asia on kunnossa. Miten minun kannattaisi syödä lenkin jälkeen, jotta saisin riittävästi ravintoa, jota myös herkkä mahani kestäisi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Syöt hyvin oikeaoppisesti lenkin jälkeen. Tärkeintä on korvata nestevaje ja lisäksi huolehtia riittävästä hiilihydraattien ja proteiinien saannista. Elimistösi saattaa joutua normaalia kovemmalle rasitukselle, ja siksi vatsasi menee sekaisin. Kannattaa kokeilla juoda hieman viileää, mutta ei liian kylmää vettä. Joillakin liian kylmä neste saattaa olla mahalle ja suolistolle huonoksi. Voit kokeilla myös vaihtaa ruisleivän vaaleampaan kuitupitoiseen leipään.Laktoosi-intoleranssikin saattaa vaikuttaa asiaan, sillä esimerkiksi stressi voi vaikuttaa laktoosin pilkkoutumiskykyyn. Toisena päivänä saattavat normaalit vähälaktoosiset valmisteet suolistolle passata, mutta toisena päivänä sekin on liikaa. Kokeile siis vaihtaa maito täysin laktoosittomaan maitojuomaan tai soijamaitoon. Sinänsä maito on oikein hyvä palautusjuoma myös tutkimusten mukaan, joten se kannattaa yrittää pitää iltapalassa mukana.

Julkaistu: 24.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.