Terve.fi

Sydämen rytmihäiriö

Sydämen rytmihäiriö

Jari Laurikka

Professori, Lääketieteen tohtori, Kirurgi

Jari Laurikka

Kysymys:

Yhteenoton aiheena on rytmihäiriö, joka nyt on toistunut päivittäin parin viikon ajan. Normaali syke on noin 55-60, mutta välillä tulee värinöitä, joissa sykemittari näyttää 110-120. Tavallisesti tämä tapahtuu istuessa, nukkumaan käydessä, autolla ajaessa ja siis levossa. Ei aiheuta kipuja, mutta haittaa keskittymistä muuhun, ja epäilyttää onko taustalla joku riski vakavammasta ongelmasta.
Tausta: Olen 66 vuotias mies, paino 72, pituus 170. Yleiskunto hyvä/erittäin hyvä.
Todettu sepelvaltimotauti v. 2007, joka silloin pallolaajennetiin stentillä. Toinen pallolaajennus samaan LAD suonen haaraan tehtiin lokakuussa 2016. Tämän jälkeen kunto on taas ollut hyvä, mutta nyt sitten tullut tätä rytmihäiriötä. Kysymys kuuluu, pitäisikö tuota selvittää tarkemmin ja onko riskiä vakavammasta ongelmasta?
Laboratoriotulokset:
B-Hb 169
fP-Kol 2,8
fP-Kol-HDL 1,3
fP-Kol-LDL 1,19
fP-Trigly 0,49
fP-Gluk 5,7
B-HbA1C 6,0%
Lääkitys:
Plavix 75 mg, 6 kk ajan
Primaspan 100 mg
Rosuvastatin 15 mg/päivä
Bisoprolol 2,5 mg ollut aikaisemmin, mutta se lopetettiin, kun syke meni liian alhaiseksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvaamasi tyyppisen ohimenevän nopean rytmihäiriön luonne on syytä selvittää. Se ei välttämättä näy lainkaan lepotilan EKG (sydänsähkökäyrä) tutkimuksessa, mutta voidaan tallentaa (jos se ilmenee) mukana kannettavalle ns holter -monitorille, kun arkeasi seurataan 1-2 vrk. tutkimus järjestyy sairaalan sisätautipoliklinoiden kautta, joissakin terveyskeskuksissa ja yksityisilläkin lääkäriasemille se voidaan tehdä. Eli kysymykseesi vastaan, että rytmihäiriön luonne pitäisi selvittää.

Tutkimus edellyttää lääkärin lähetettä, joten ehdotan että otatte yhteyttä omaan lääkäriinne ko tutkimuksen järjestämiseksi. Nyt käytössäsänne oleva klopidogreeli lääkitys (Plavix) antaa lievän suojan eräiden eteisrytmihäiriöiden (esim. eteisvärinän) yhteydessä mahdollisesti syntyville verihyytymille, mutta koska rytmihäiriöstä voi aiheutua vakavakin haitta (pahimmillaan aivohalvaus), on tämäntyyppinen rytmihäiriötaipumus hyvä selvittää ja lääkitä oikein. Laboratorioarvojesi osalta esim. rasvatilanne on suotuisa. Et maininnut, oliko sydänläppien tilannetta arvioitu, mutta ensisijainen tutkimus on sydämen kuunteleminen mahdollisten sivuäänien takia ja tarvittaessa kardiologin suorittama sydämen ultraäänitutkimus. Eräisiin hiippaläpän vikoihin esim. liittyy joskus rytmihäiriöiden kehittymistä.

Julkaistu: 28.3.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.