Terve.fi

Suuri huoli vauvan nopeasta päänkasvusta

Suuri huoli vauvan nopeasta päänkasvusta

Maija Kautonen

Lääkäri, kolmen lapsen äiti

Maija Kautonen

Kysymys:

Hei!

Meidän tyttäremme syntyi tämän vuoden (2015)helmikuussa imukupin avustuksella (pään matalan poikkiasennon vuoksi) ja olen erittäin huolissani hänen päänkasvustaan, joka ei ole edelleenkään tasaantunut millekään käyrälle, vaan jatkaa aina vaan kasvuaan.

Tässä ensin tyttäremme mitat:

Syntymä: paino 3600g, pituus 51cm ja päänympärys 36cm
1kk: paino 4350g, pituus 54,5cm ja päänympärys 40,0cm
2kk: paino 5050g, pituus 57,8cm ja päänympärys 41,9cm
3kk: paino 5740g, pituus 62,4cm ja päänympärys 43,6cm.

Tyttäremme pää on ultrattu nyt kahdesti, ensimmäisen kerran sairaalassa synnytyksen jälkeen kotiinlähtöpäivänä ja toisen kerran nyt n. 2Kk iässä, kun kasvu ei ole tasaantunut, mutta kummallakaan kerralla ei mitään poikkeavaa ole ilmennyt.
Äitinä tottakai huoli on tavattoman suuri ja pelko kasvaa koko ajan, kun vastauksia tai syytä tähän kasvamiseen ei löydy.

Neuvolassa aletaan nyt tarkkailemaan päänkasvua kahden viikon välein, mutta sieltä ei ole muuten osattu sanoa päänkasvun suhteen muuta.

Itse olen n. 162 cm pitkä ja päänympärys n. 59 cm ja lapsen isä 178cm ja päänympärys n.61cm.


Mikä tähän jatkuvaan kasvuun voisi olla syynä ja mitä asialle voisi tehdä?

Suuri kiitos jo etukäteen vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Vauvan kasvu askarruttaa herkästi vanhempien mieltä. Vauvan mittaustuloksiin vaikuttaa moni seikka, itse kasvamisen lisäksi. Pituus- ja päänympärysmittaukset voivat vaihdella hieman "mittaajan käsialasta" ja mittaustilanteesta johtuen, painoon vaikuttaa juuri tullut kakka tai pissa. Myös pään muovautuminen synnytyskanavassa vaikuttaa alun päänympärysmittoihin ja on ihan tavallista, että menee muutama kuukausi, ennenkuin kaikki mitat saavuttavat omat käyränsä.

Syötin lapsesi mitat Kasvukayrat.fi sivuston taulukkoon (uudet kasvukäyrät). Sen mukaan vauvallasi näyttäisi olleen kolmen kuukauden iässä pituuspyrähdys, hän näyttää hypänneen pituudessa seuraavalle käyrälle. Pituuskasvun kanssa samaan tahtiin menevä päänkasvu ei yleensä ole huolestuttavaa. Jos mittakäyrien välillä on ristiriitaa, eli toinen käyrä nousee ja toinen laskee, voi se olla huolestuttavaa.

Kerroit, että lapsesi pää on tutkittu ultraäänellä jo kahteen kertaan. Se on hyvä asia, ultraäänitutkimuksessa on saatu jo paljon tärkeää tietoa vauvan pään kasvuun ja aivojen kasvuun ja kehitykseen liittyen. Ultraäänellä on mm. katsottu aivojen verenkiertoa ja aivo-selkäydinnesteen määrää ja kiertoa. On todennäköistä, että mikäli jotain ongelmia olisi, esimerkiksi aivo-selkäydinnesteen määrässä, olisivat ne jo näkyneet tutkimuksessa.

Mielestäni tässä vaiheessa riittää hyvin, että vauvasi kasvua ja kehitystä seurataan neuvolassa. Neuvolan terveydenhoitaja tutkii joka mittauskerralla vauvan pään aukileen ja saumat ja katsoo vauvan neurologista kehitystä. Mikäli hänellä tulee näistä huolta, hän varmasti lähettää teidät tarvittaessa uudelleen jatkotutkimuksiin. Mikäli päänympärys jatkaa kasvuaan hieman muiden käyrien yläpuolelle, mutta samansuuntaisesti pituuskasvukäyrän kanssa, riittää varmasti, että neuvolalääkäri katsoo käyriä ja tutkii vauvan 4kk iässä ja tarvittaessa konsultoi asiasta lastenlääkäriä. 

Kertomasi perusteella pitäisin todennäköisimpänä, että vauvallasi ei ole mitään hätää, hänen päänsä kasvaa tasaisesti omalla käyrällään ja asettunee jossain vaiheessa tasaisemmin ylimpien käyrien tuntumaan.

Vauvasi ollessa 3-4kk iässä on tärkeää, että tuette hänen kehitystään kotona katsekontaktilla, juttelulla ja kosketuksilla. Hänen olisi hyvä olla päivittäin lattialla vaikka maton päällä selällään, kyljillään ja vatsallaan, se tukee hänen motorista kehitystään ja auttaa pään kasvussa tasaisesti, kun pään asennot vaihtelevat. Päätä tulee vielä tukea kevyesti ja vauvaa ei missään tilanteessa saa heiluttaa rajusi tai ravistaa.

Toivotan teille oikein mukavaa vauva-aikaa, nauttikaa uusista taidoista, joita vauvalle tulee varmasti lähes joka päivä.

Ystävällisin terveisin, 

Maija Kautonen

Julkaistu: 21.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.