Terve.fi

Silta-asanan haaste

Fysioterapeutti, terveysvalmentaja

Marko Pirhonen
Julkaistu 14.10.2009

Kysymys:

Olen joogannut jo monta vuotta, mutta silta-asanan tekeminen on minulle todella vaikeaa. Monilta joogakavereiltani se onnistuu leikiten. Onko sinulla vinkkejä, miten voisin harjoitella siltaa turvallisesti? Vai johtuvatko vaikeuteni mahdollisesti jostakin rakenteellisesta asiasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Silta-asanat ovat joogassa vaativia liikkeitä selän liikkuvuudelle. Lanneranka on luonnostaan taipunut notkolle ja taivutuksen suuntaan, mutta rintaranka on rangan jäykin osa ja muodostaa siksi haasteen näissä taakse taipuvissa joogaliikkeissä. Sinulla voi olla luonnostaan jäykkä selkäranka, joka vaikeuttaa entisestään liikkeen tekemistä. Onneksi rangan liikkuvuutta voi harjoittaa monella tavalla.Yleisliikkuvuus paranee kaikilla ja kaikensuuntaisilla venytyksillä. Rangan osalta liikkuvuutta voi harjoittaa myös kierroilla, sivutaivutuksilla ja paikallisesti. Aseta esimerkiksi yhteen teipatut tennispallot tai rullattu pyyhe rintarangan alle. Samalla, kun hengität ulos, rullaa pallojen tai rullan yli selällään maaten. Aseta pallot eri kohtiin rintarankaa ja toista muutama kerta samassa kohtaa.Taaksetaivutusta voi harjoittaa myös turvallisesti terapiapallon päällä selin maaten. Anna selän taipua rentona pallon pintaa pitkin taaksepäin. Pidä asento esimerkiksi puoli minuuttia ja toista hetken päästä.Liikkuvuutta voi parantaa, jos kyseessä ei ole voimakkaat rakenteelliset esteet. Nämä ovat kuitenkin melko harvinaisia.Mukavia joogahetkiä edelleen! Nauti hienosta lajista. Uskon, että siltakin alkaa ajan myötä sujua.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.