Terve.fi

Selkä,niska ja hartia

Fysioterapeutti, liikunnanohjaaja, CMP (Certified Mulligan Practitioner)

Antti Eronen
Julkaistu: 11.1.2018

Kysymys:

Hei! Olen 30 vuotias nainen ja minulla on alkanut öisin vaivaamaan voimakas kipu koko selkärangan alueella joka tuntuu myös niskoihin ja hartoihin asti. Nukkuminen on todella hankalaa, koska mikään asento tai tyyny ei tuo helpotusta kipuun. Tämä kipu on nyt tuntunut n puolen vuoden ajan ja vähitellen alkanut voimistumaan. Selkäni on hieman koholla oikealta puolelta lapaluun kohdalta. Aiemmin alaselkäni on vaivannut vuosia, ei kestä istua lattialla eikä tehdä mitään missä tarvitaan kiertoliikkeitä tai ylös alas nousua laskua tai pitempään kantamista. oikean puoleista jalkaa on alkanu vaivata myös tuskallinen lonkkakipu mikä oireilee liikkuessa ja liikunnan jälkeen, tämä on myös kestänyt n puolivuotta. liittyvätköhän nämä kaikki mahdollisesti samaan ongelmaan? voiko vaiva olla vakava? Johtuuko vaivat tulehduksesta vai lihaseräisiä?
Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestä! Ensimmäisenä ajatuksena minulle herää mahdollisuus ylirasitustilasta, joka voi olla seurausta joko liiallisesta tai vääränlaisesta kuormituksesta. Et kerro tarkemmin liikunnallisesta aktiivisuudestasi tai työstäsi/opiskelustasi. Näillä kaikilla on kuormittumista lisääviä vaikutuksia, mutta myös mahdollisuuksia vaikuttaa siihen kuinka kehosi kuormittuu ja palautuu. Tilanne on kuitenkin jo kauan sitten kroonistunut. Mainitset oikean puolen lavan seudun kohoaman. Olisikohan se mahdollisesti lihaskudosta, joka on jännittynyt ja turvoksissa? Mitä tulee tuohon alaselän rasituksen heikkoon sietokykyyn; se vaikuttaisi toiminnalliselta instabilitieetiltä. Instabiliteetin seurauksena selkä kuormittuu väärin ja voi aiheuttaa säteilykipua mm. tuonne mainitsemaasi oikean lonkan seutuun. Mikään oireistasi ei näin ensisilmäyksellä vaikuttaisi kovinkaan vakavalta. Kannattaisi kuitenkin käydä ammattilaisella tarkistamassa tilanne, koska oireilua on jatkunut jo sen verran kauan. Fysioterapeutti voi hoitaa jo syntyneitä jännitystiloja, mutta hän voi myös auttaa löytämään keinoja ennaltaehkäistä ja huoltaa tulevia vaivoja.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.