Terve.fi

raskaus ja imetys

raskaus ja imetys

Jyrki Korkeila

Psykiatrian professori

Jyrki Korkeila

Kysymys:

Olen käyttänyt vuodesta 2003 alkaen 15mg zyprexa lääkettä (nyt kuitenki eri nimellä eli olanzapin rationpharm). Olen sairastanut kahdesti psykoosin ja minulla on todettu skitsofrenia. Olen voinut reilun 10 vuotta todella hyvin. Lääke on juuri minulle tosi hyvin sopinut. Tarkoituksena minulla on perustaa perhe tulevan mieheni kanssa ja minua stressaakin se että miten selviän/pystyn käyttää lääkettä raskauden ja imetyksen aikana. Ilman lääkettä minä en pärjää..Olen 29v.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun psykoosia ei enää ole, raskaus ja synnytys sujuu yleensä ongelmitta kuten muillakin. Jos edelleen olisi oireita, niin raskaus stressitekijänä saattaisi niitä pahentaa ja vaikeitten oireitten ilmetessä voi seurauksena olla psykoosi. Viestisi perusteella sinulla ei näitä riskejä näytä olevan. Zyprexaa voi jatkaa raskauden aikana. Mikäli ilmaantuu joitain oireita kuten unettomuutta, mielialan muutoksia tai ahdistusta, on hyvä olla yhteydessä lääkäriin. Tukea antavista keskusteluista on useimmiten hyötyä.

Julkaistu: 18.7.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.