Terve.fi

Puristavasta mekosta haittaa sikiölle?

Puristavasta mekosta haittaa sikiölle?

Mervi Halttunen-Nieminen

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen

Kysymys:

Hei!

Olen raskaana viikoilla 19 + 4, kyseessä toinen raskaus. Kysyisin vähän erikoista asiaa: voiko ulkoinen pitkäkestoinen puristus vahingoittaa sikiötä?

Olin eilen koko päivän eli klo 13.30-24 pitkässä juhlapuvussa. Puku alkoi käytännössä heti puristaa vatsaa lievästi ja kävi iltaa kohden kohtalaisen tukalaksi, oli siis liian kireällä. Vatsani on nyt huomattavasti isompi kuin viime raskaudessa samoilla viikoilla. Raskauteen oli kyllä varauduttu ja puku oli kiinni nyörityksellä, mutta puvun tukaluus ei tuntunut olevan nyörityksestä kiinni. Vasta pukua riisuessa tajusin, että nyörien löysentäminen olisi kuitenkin toki auttanut, mutta tällöin oli jo liian myöhäistä. Lisäksi tyttäreni istui osan iltaa sylissäni lisäten tukaluutta.

Nyt huolettaa, onko tuosta puristuksesta voinut olla haittaa sikiölle? Ovatko esim. kohdusta tulevat laskimot voineet joutua puristukseen ja sikiön verenkierto näin joutua vaaraan? Kyseessä ei ollut mikään paikallinen puristava vyö vaan koko vatsan kattava puristus. Muistaakseni ihmisen virtsanjohtimet saa ainakin puristettua kasaan vyötä käyttämällä jossain vanhoissa urografiatutkimuksissa.

Kiitos vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, voit olla ehdottoman varmasti aivan huoletta. Puristava mekko ei ole aiheuttanut mitään vaaraa sikiöllesi tai haitannut raskauden etenemistä. Kohtu on turvallinen paikka. Sikiötä ympäröi lapsivesi ja sikiökalvot, ja ne tasaavat hyvin painetta.
Ihan loppuraskaudessa suositellaan, ettei äiti ole ihan selällään makuulla. Silloin nimittäin kohtu voi painaa äidin alaonttolaskimoa, ja estäen näin aluksi äidin verenkiertoa, jolloin äiti pyörtyy makuullaan. Tuolloin myös sikiön verenkierto heikkenee, ellei äidin asentoa korjata.
Mutta nyt nauttimaan ilman tätä huolta loppuraskaudestasi!

Julkaistu: 11.6.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.