Terve.fi

Polvivamma - 86603

Polvivamma - 86603

Antti Eronen

Fysioterapeutti, CMP

Antti Eronen

Kysymys:

Hei! Olen 18v mies jolla on ollut viimeisen neljän kuukauden ajan oikeassa polvessa kipua, suunnilleen ristisiteen kohdalla. Luulen että kyseessä on rasitusvamma joten olen antanut sen olla rauhassa reilu 2kk. Silti kipua ilmenee salilla tehdessäni mitä tahansa liikettä jossa tulee koukistaa polvea painojen kera. En ole käyttänyt polvea lääkärissä vielä sen takia että kipu ilmenee ainoastaan kyseisistä treeneistä eikä muissa liikkeissä kun esim. kävelen tai juoksen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.
Kuulostaa kertomuksesi pohjalta toisiaan rasitusvammalta. Jos kyse on painojen kanssa tapahtuvasta polven koukistuksesta kertomuksestasi jää puuttumaan onko kyse polven koukkuun viemisestä painon kanssa vai polven koukistumisesta painoa vastaan esim. jalkaprässissä. Jos kipu tulee polven sisään, missä ristiside sijaitsee, voi ongelma olla tosiaan ristisiteessä, mutta myös nivelkierukassa tai jopa polvilumpion sisäpinnassa. Yleisempää on kuitenkin niin sanottu polven etuosan kiputila, joka ilmenee mm. kyykkyyn mennessä. Tuolloin rasitus kohdistuu enemmän lumpion alapuoleiseen ligamenttiin tai etureiden ja polvilumpion väliseen liitokseen. Polven etuosan kiputilat voivat olla joskus pitkäaikaisiakin, vaikka aikaisempaa vaivaa ei olisi ollutkaan. Lepoa oletkin jo kokeillut mikä on se ensimmäinen apu.Koska lepo ei ole auttanut, olisi hyvä lähteä selvittämään kivun syytä väärien rasituskulmien, polven stabiliteetin, lihaskireyksien sekä lihasvoimien kartoituksen kautta. Syynä voi olla esim. nelipäisen reisilihaksen sisemmän osan heikkous. Yhtenä erittäin hyvänä keinona kyseisen alueen rasituksen vähentämiseksi on etureiden lihasten hyvä venyttely. Joskus liian kireä etureiden lihaksisto aiheuttaa turhan paljon painetta polvilumpiota ympäröiviin rakenteisiin.
Toiminnalliseen kartoitukseen saisit varmasti apua fysioterapeutilta. Jos se ei sillä selviä, voi olla parempi käydä näyttämässä polvea lääkärille, jolloin hän voisi päätellä tarvitaanko kuvantamista syyn selvittämiseksi.

Julkaistu: 24.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.