Terve.fi

Polven äkilliset pistokset

Polven äkilliset pistokset

Antti Eronen

Fysioterapeutti, CMP

Antti Eronen

Kysymys:

Hei! Olen 16-vuotias tyttö ja kilpailen voimistelussa em tasolla. Vasemmassa polvessa polven ulkosyrjässä/polvilumpiosta alaviistossa tuntuu aina välillä pistos joka säteilee hetken ja sitten katoaa. Pistos tulee vain nopeiden hyppyjen kohdalla eikä välttämättä silloinkaan, muulloin ei pistoa tunnu. Ensimmäisen kerran pistos tuli kesäkuussa ja sen jälkeen pistosten tulo on tiheentynyt. Lääkärissä en ole käynyt koska kipu tulee vain tietyssä liikkeessä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi
Tuo kuvailemasi vaiva kuulostaa siltä kuin hypyn tuoma rasitus alkaisi olla vähitellen liikaa polven ulkopinnan rakenteille. Ensimmäisenä tulisi mieleen jännealueen vaurio, joka on niin pieni tai spesifi, ettei se anna oireita kuin kovimman rasituksen aikana. Esimerkiksi reiden sivussa kulkeva iliotibiaalinen ligamentti, joka kulkee aina lantiosta polveen, voi ärsyyntyä toistuvista rasituksista. Yleensä tämä vaiva on juoksijoiden ongelma. Ko. ligamentti ärtyy jos polven linjaus pettää rasituksen aikana. Sinulla tämä rasitus on tietysti hypyt. Linjausongelman saa helposti selville kun fysioterapeutti tai vaikka valmentaja katsoo tai kuvaa hypyn. Polven linjausongelmiin saa apua lonkan vahvistavista harjoitteista, huolehtimalla polvea ympäröivien lihasten tasapainosta sekä nilkan stabiliteetistä.
Koska oireilusi on kuitenkin lisääntymään päin ja harjoittelusi on säännöllistä, suosittelisin ammattiapua ongelman selvittämiseksi. Jos tilanne vähitellen salakavalasti pahenee, voi harjoitteluun ja kilpailuun tulla pidempikin tauko.

Julkaistu: 10.11.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.