Haluaisin vielä tietoa mitä kautta minun kannattaisi lähteä tautia paikallistamaan? Onko kyseessä hengitystie-, sydän- vaiko verisuoniperäinen tauti? Kannattaisiko minun vaatia röntgenkuvia keuhkoista?
Olen 31-vuotias, perusterve nainen joskin huono kuntoinen. Mitään lääkkeitä en omega3:ta lukuun ottamatta päivittäin käytä. Mitään suuria leikkauksia minulle ei ole tehty.
Migreeniä on ollut aikuisiällä melkein aina, kuitenkin alkanut lasten syntymän jälkeen pahentumaan vuonna 2005. Estolääkityksenä käytetty Miranaxia, toiminut ok jos ehtinyt ottaa ajoissa (heti ensimmäisen oireen ilmaannuttua). Somac 20mg käytän kuuriluontoisesti n. 1-2kk välein -> tasapainottaa vatsaa. Normaalilämpö 35,8.-36,4 riippuen kuukautiskierrosta.
2011 – Aamupaasto sokeri 6,1 -> ei tämän jälkeen mitattu
2011 – Työterveydessä epäillään kilpirauhasongelmaa -> määrätään kokeet, joissa hieman poikkeamaa -> ei toimenpiteitä
2012 Syksy – Kauan kestävää palantunnetta kurkussa tutkitaan ultralla. Kystia kurkussa, kaikki ok.
2012 Syksy – Palantunteen ja mahavaivojen vuoksi tähystykseen. Löydöksenä pieni palleatyrä, sekä haavaumia mahalaukussa ja ruokatorventulehdus. -> Lääkityksenä 40mg Somac-kuuri 5 vkoa. Mahakipu helpottaa, joskaan palantunne ei aivan täysin katoa.
2013 Kevät – 2 x antibioottikuuri hampaanpoiston yhteydessä
2013 Kevät – Antibioottikuuri poskiontelotulehdukseen
2013 Kevät – Antibioottikuuri korvatulehdukseen (Korvakäytävät ovat olleet hyvin kutiavat jo monta vuotta. Välillä kutina niin paha, että tulee ulkokorvatulehduksia, jotka paisuttavat korvan ja kipu säteilee nieluun ja hampaisiin. Myös isällä samoja vaivoja, voiko olla perinnöllistä korvakäytävän ahtaumaa, tms? )
2013 Kesä – Kesäkuussa aloitus uudessa työpaikassa -> koko kesän paljon migreeniä n. 3-5 krt / kk
2013 Elokuu – Migreenistä (uskoakseni) johtuva vasemman puolen halvaus. Tunnottomiksi menivät vasen käsi sekä poski, puristusvoimaa ei kädessä juuri ollut. Migreenin ajan halvaus oli päällä, nukkumalla migreeni ja halvaus ohi.
2013 Syyskuu vko 36 – Lääkärikäynti pitkään johtuvan pääkivun sekä toistuvien migreenien vuoksi. Pää kipeä yhtäjaksoisesti n. vkon verran joka ei ollut migreeni kipua. Pää oli aina kipeä myös aamulla herätessä. Lääkäri totesi kyseessä olevan 2 erilaista pääkipua, migreeniä johon sain täsmälääkityksen Sumatriptan bluefish 50mg, sekä niskat olivat kuulemma niin jumissa, että se aiheutta pitkäkestoisen pääkivun. Sain 5 x fysikaalista niska/hartia seudulle.
3.9 Optikko käynti. Silmänpaineiden mittaus kun kerroin, että olen tuntenut pistävää kipua silmämuniin jo muutaman päivän ajan. Paineet silmissä 25-25. Lisämittaus sovittiin.
12.9 Silmäkipu pahenee ja viiltävät kivut tulevat myös öisin vaikka silmiä ei rasita. Optikko käynti, silmänpaineet uusinta mitataan. Paineet 25-24.
13.-15.9 Silmät kipeät ja päässä tuntuu paineen tunnetta. Hetkittäin kipua myös vasemmassa poskessa. 15.päivänä kipu kovasti vihlovaa + päänsärkyä -> päivystykseen. Päivystyksessä mitataan silmänpaineet jotka ovat 23+30 sekä annetaan Voltaren kipupiikki. Lähete silmälääkärille.
16.9 Silmälääkärissä käynti, jossa tutkitaan silmän pohjat sekä paineet. Paineet 17+18 ja pohjat ok. Epäilee olisiko kipu migreenistä johtuvaa. Ei jatkotoimenpiteitä.
22.-24.9 Alkaa tuntumaan vilustumisen oireita.
25.-27.9 Pieni lämpöily alkaa 37,0.-37,5. Tervyshoitajalla käynti jolta sairaslomaa pari päivää ja kehoituksena käyttää Sarvikuonoa puhdistamaan poskionteloja. Kurkkukipu joka tuntuu kaukana nielussa, ei kurkussa kuten tavallisesti. CRP 15.
27.9 Lämpöily jatkuu ja flunssan oireet pahenee. Käynti päivystyksessä, jossa lääkäri totetaa molemmat korvat tulehtuneiksi. Antibioottikuuri Amorion comp, 8 pv:n kuuri.
30.9 Antibioottikuuri jatkuu, illalla kotona kova huimauskohtaus, jossa istuminenkaan ei onnistu. Maailma pyörii ympärillä ja tulee huono olo. Kohtaus kestää n. 30 min jonka jälkeen olo vielä kovin hutera, täytyy kulkea ”seiniä pitkin”. Kuume poissa, kurkkukipu ja flunssa jatkuu.
1.10 Soittelen terveyskeskukseen ja kyselen vielä varmistaakseni huimauskohtauksen johtuvan vain korvista, kerrottiin että näin luultavasti on, kiellettiin ajamasta autoa. Ei ole mahdollista –> työmatkat päivittäin 1 h autolla. Tämä päivä vielä kovin haahelo-olo, pyörittää päässä. Töissä normaalisti. Kuume poissa, kurkkukipu ja flunssa jatkuu.
4.10 Rintakipu alkaa. Vasempaa rintaa pistää kohtauksen omaisesti eli tulee n. 2 minuuttia kestäviä kipukohtauksia. Tunne kuin sydäntä puristettaisiin kasaan ja samalla puukolla iskettäisiin aina sydämen lyönnin tahtiin. Samalla leposyke yli 100 lyöntiä/min. Kuume poissa, kurkkukipu ja flunssa jatkuu.
5.-6.10 Antibiootit loppuvat 5. päivä ja rintakipuilu jatkuu. Kipukohtauksia tulee myös öisin ja herään niihin. Syke ahdistavan nopea. Kuume poissa, kurkkukipu ja flunssa jatkuu.
07.10 Pieni lämpö nousee taas 37,2. Olo hieman helpotti antibioottikuurin aikana mutta nyt pahenee taas. Lääkärissä -> kerron sydäntuntemuksistani jonka uskotaan tulevan mahavaivoistani, antibiootti ja yskiminen ovat pahentaneet. Somacia kuuriluontoisesti taas. Illalla pieni lämpö nousee taas 37,2. Olo pahenee ja sydänoireet jatkuu. Päivystykseen, jossa otetaan sydänfilmiä, filmillä kaikki ok ja CRP on 5. Lääkäri kirjoittaa Medipect-yskänlääkettä flunssan ja kehoittaa ottamaan sitä. Ei aloiteta uutta antibioottia. Laittaa lähetteen röntgeniin jossa kuvataan posket olisiko poskiontelotulehdus päässyt pahaksi jos näin on tehdään punkteeraus.
8.10 Röntgenissä kaikki ok eikä tarvitse punkteerata. Lääkäri kirjoittaa kuitenkin pari päivää lomaa ja uskoo sydänoireeni johtuvan pitkittyneestä flunssasta. Kehoittaa ottamaan flunssalääkkeitä. Illalla otan ensimmäisen kerran Medipectiä sekä kurkkukipuuni strepsilsiä ja yritän kurlata suolavedellä.
9.10 Herään yöllä järkyttävään mahakipuun. Mikään asento ei ole hyvä ja toivon vain pääseväni tuskista. Odottelun jälkeen maha alkaa tyhjenemään ja olo helpottaa 3 tunnin jälkeen kun olen saanut mahaani tyhjättyä. Maha kuitenkin kipeä ja turvonnut. Pahoja yskän kohtauksia koko päivän.
10.10 Yöllä heräilen kurkkukipuun joka on järkyttävää. En ole pahemmin tukossa, mutta olo on kuumeinen ja kurkku kovasti kipeä. Strepsils sen verran auttaa, että saan nukahdettua uudestaan. Päivällä mahaani kertyy ilmaa jota en saa pois, olo on tukala ja kaikki asennot tekevät kipeää. Apteekista Cuplatonia joka hieman auttaa oloa. Illalla ja yöllä vasemmalla kylkikaaren alla kovaa kipua joka säteili selkään, kipu tuskaista mutta en tohdi ottaa kipulääkkeitä kun mahani on reagoinut viimeaikoina niin kovasti vaikka Somac-kuuri onkin menossa.
11.10 Yö ollut hirveän katkonainen kipeän kurkun vuoksi. En meinaa pystyä nielemään ja pitää koko ajan kurlata räkää pois nielusta. Aamu menee itsensä ”avaamiseen” ja rään pois saamiseen. Räkä ”lohkeilevaa” ja keltaista, päivän mittaan tullut myös verta nenästä. Päivällä kurkkukipu helpottaa, mutta yöt pelottaa, koska kipu on niin kovaa enkä tohdi särkylääkkeitä syödä taas mahani vuoksi.
12.-15.10 Olo päivällä yleensä ok, kipeä kurkku ja yskänkohtauksia. Yöt ovat kauheita, tukehtumiskohtauksia, sydämen hakkuuta, kädet oudot (pinsetti-ote puuttuu) ja puuduttaa, kurkku kipeä. Vaikka nukahtaisin puolentunnin/tunnin päästä tukehtumiskohtaukset ja sykekohtaukset tulevat. Lääkkeistä ei apua, kylmä/kuuma juoma ei auta. 15.päivä kova humina kohtaus ripeän kävelyn jälkeen (50m) tuntuu että taju lähtee, sykkeet tuntuu korvissa ja päässä. Olo kohenee 2 h jälkeen.
16.10 Yö valvoessa. Painon tunnetta päässä ja huminaa. Niistäminen ja yskiminen sattuu päähän. Yksityiselle –> diagnoosi akuutti keuhkoputkentulehdus ja poskiontelotulehdus. 10 pv:n antibioottikuuri sekä yskää helpottamaan astmakiekko Seretide Diskus 50/250 aamuin illoin otettavaksi 3 vkon ajan.
Muutaman päivän päästä oireet rupeavat helpottamaan joskin huminakohtauksia tulee vielä edelleen ja sydämen syke korvissa jatkuu.
21.10 aloitan lentopallon ja muutenkin liikkumaan pitkän tauon jälkeen.
25.10 antibioottikuuri loppuu
28.10 lentopalloa ja pelin jälkeen olen kuin suihkusta tullut, en aiemmin ole hikoillut noin kovasti liikkuessani. Tätä jään ihmettelemään.
29.-31.10 aamut alkavat kurkkukivulla ja samoilla flunssa oireilla kuin ennenkin…
1.-2.11 Yöt kauheat! Kovia sykemuutoksia ja pistoksia vasempaan rintaan ja vasempaan kylkeen. Herään pitkin yötä henkeä vetäen ja sykkeet pilvissä. Päässä humisee, huimaa, kuivaa yskää, hikoilen. Kädet ihmeelliset ja varsinkin sormet. Uutena oireena myös varpaat alkavat tuntua ihmeellisiltä… Seretide-kiekkoa käytän edelleen.
2.11. Järkyttävän yön jälkeen herään koviin sykkeisiin ja 2 h ajan näen asiat kahtena, varsinkin tekstin. Soittelen päivystykseen ja tylysti vastataan että flunssapotilaita ei oteta päivystykseen vaikka en ehdi muuta sanomaan kuin että on pitkittynyttä flunssaa. En ehdi kertomaan kaksoisnäyistä enkä sydän oireista. Kehottaa tulemaan vaan maanantaina verikokeisiin. Aamulla suihkussa käynti tuntuu pitkän matkan juoksulta, hengästyttää ja väsyttää.
Tunne joka öisin on noiden ”kohtausten” aikana ja jälkeen on pelottava. En tohdi alkaa uudestaan nukkumaan koska pelkään uusia kohtauksia. Päivällä olo on parempi mutta öiden valvomisten jälkeen olen jatkuvasti väsynyt. Poltan tupakkia, mutta syksyn aikana olen vähentänyt ja varsinkin nyt parin viime päivän aikana kun tauti tuli "taas" päälle olen periaatteessa polttanut vain pari tupakkia, tarkoituksena yrittää lopettaa kokonaan.
Mitkä olisivat seuraavat askeleet kuinka lähden taudin kanssa etenemään? Mietin myös sellaista vaihtoehtoa, että olen aloittanut uudet työt kesällä ja sen jälkeen oireet alkoivat ensin tihentyneillä migreenikohtauksilla ja nyt olla flunssa kierteessä… voiko ongelmat johtua sisäilmasta uudessa työpaikassa?

Hyvä kysyjä,
Öisissä kohtauksissa saattaa olla kyse hyperventilaatiosta. Yskä saattaa laukaista liikahengittämiskohtauksen, eli hyperventilaation. Siinä ihminen tahattomasti hengittää liian nopeasti. Tämä pudottaa veren hiilidioksidin määrän liian alhaisesti. Tämä puolestaa voi aiheuttaa monenlaisia tuntemuksia, kuten käsien ja sormien puutumista ja paradoksaalisesti hapen loppumisen tunnetta, joka puolestaan saa ihmisen hengittämään entistä tiheämmin. Hyperventilaatio ei luonnollisestikaan selitä kaikkia oireita, mutta öisiin oireisiin se sopisi. Hyperventilaatiokohtauksen aikana olisi hyvä yrittää hengittää rauhallisesti, koska tiheä hengittäminen pahentaa oireita. Monesti auttaa paperipussiin hengittäminen, koska se auttaa palauttamaan veren hiilidioksidin määrän normaaliksi.
Perusongelmana vaikuttaa olevan toistuvat hengitystieinfektiot. Joskus uusi hengitystieinfektio alkaa, ennen kuin edellinen on ehtinyt kunnolla parantua. Suurin osa hengitystieinfektioista on viruksen aiheuttamia, jolloin niihin ei pystytä antibiooteilla vaikuttamaan.
Sisäilmaongelmaa en tässä vaiheessa pitäisi todennäköisimpänä selityksenä, vaan uskon ennemmin edellä kuvattuihin selittäjiin. Jos oireilu jatkuu, keuhkoröntgen kannattaa toki varmuudeksi ottaa.
Ystävällisin terveisin,
Jarkko Kuoppala